Hrvatska policija istražuje pretnje Borisu Dežuloviću 1

Hrvatska policija istražuje pretnje koje je novinar i književnik Boris Dežulović primio posle kolumne u kojoj je problematizovao zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe, objavljeno je danas u Zagrebu.

„Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s pretećim sadržajem, započeli su s provođenjem policijskih izvida koji su u toku“, rekli su u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, prenela je agencija Hina.

Zbog kolumne pod naslovom „Je*o vas Vukovar“, objavljenog na portalu N1, Dežulović je putem društvenih mreža primio stotine pretnji, a tekst su osudili Ministarstvo branitelja i brojna udruženja ratnih veterana.

Ministarstvo branitelja saopštilo je ranije da Dežulović u kolumni „vređa žrtvu Vukovara“ i da se „svako razuman i dobronameran zgražava nad lakoćom kojom Boris Dežulović obezvređuje žrtvu Vukovara“.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je osudilo napade na Borisa Dežulovića ističući da je posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne reči.

Udruženje je upozorilo da je Dežulović u nekoliko dana primio više od sto ozbiljnih pretnji i pretnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND je pozvao institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, pretnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ta o Vukovaru.

U saopštenju se ističe da „Dežulovićevi progonitelji uporno i namerno javnosti podmeću tezu da je kolega tekstom grubo uvredio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki“.

Takođe se podseća da se Dežulović za tekst „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“ objavljen 19. novambra 2013. godine dobio prestižnu nagradu European Press Prize, evropskog Pulicera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.