Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče u Zagrebu da je Hrvatska talac nepoverenja Haškog tribunala zbog bivše politike koja je stvorila utisak da Hrvatska skriva artiljerijske dnevnike iz akcije „Oluja“.


– Danas u Hrvatskoj niko ne skriva nikakve artiljerijske dnevnike, niti bilo koja dokumenta. U to duboko verujem i to bi se moralo događati daleko iza scene da ja to ne bih znao – istakao je hrvatski predsednik na međunarodnoj konferenciji o pravnom i društvenom nasleđu Haškog tribunala.

On je dodao da je greška učinjena pre desetak godina kada je „očito omogućen pristup dokumentima nekim ljudima koji su to zloupotrebili“.

– Nema razloga da se to skriva, ali danas mi to vrlo verovatno ne možemo da popravimo – naglasio je Josipović. On je ocenio da je nepravedno kočiti evropske integracije Hrvatske zbog nečega što ne može da se promeni, navodeći da su artiljerijski dnevnici jedno od merila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) sa EU. Tužilaštvo Haškog suda i dalje insistira da Zagreb dostavi dnevnike koje smatra ključnim za dokazivanje optužbi hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za ratne zločine nad srpskim civilima tokom i nakon akcije „Oluja“.

Njima je suđenje završeno prošle godine i očekuje se izricanje presude. Dosadašnji rad Haškog tribunala, hrvatski predsednik je ocenio kao pozitivan, ali je kritikovao njegovu ambiciju da utvrđuje istorijsku istinu što je stvorilo utisak politizacije suda. Josipović je naveo da je najvažnije nasleđe Haga uticaj na društva država bivše Jugoslavije koja su saznala istorijsku istinu da su i „naši“ činili ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari