Huligani i učesnici Prajda se prikazuju kao dva ekstrema: Goran Miletić o hapšenju grupe koja je napala policajce 1(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Goran Miletić, direktor organizacije Civil rajt difenders i koordinator nedavno održanog Evroprajda ističe da je policija, hapšenjem grupe koja se sumnjiči da je napadala pripadnike interventne jedinice, nastavila sa praksom izjednačavanja učesnika Prajda i huligana koji su želeli da onemoguće njegovo održavanje.

– Policija ovim novim hapšenjima nastavlja da prikazuje huligane i učesnike Prajda kao dva ekstrema. Prajd su kriminalizovali podnošenjem krivičnih i prekršajnih prijava protiv deset učesnika, a ovim hapšenjem se šalje poruka da se ne sme koristiti nasilje protiv policije dok takva poruka nije poslata u vezi nasilja prema učesnicima Prajda, kaže Miletić.

On podseća da i dalje niko od osoba koje su napale učesnike Prajda dok su se vraćali sa koncerta još uvek nije priveden, iako su ovi slučajevi odmah prijavljeni policiji.

Za razliku od njih, napadači na policiju, ukupno njih 22, su u toku jučerašnjeg dana privedeni. Kako je saopštilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, protiv ukupno 25 osoba podneta je krivična prijava zbog događaja od 17. septembra ove godine kada je više lica kod železničke stanice Karađorđev park napalo policijske službenike.

Krivičnom prijavom okrivljenima je stavljeno na teret da su zajedno sa okrivljenima za kojima se traga, kao i sa više NN lica čiji se identitet utvrđuje napali i povredili policijske službenike u vršenju službene dužnosti, od kojih je njih 13 zadobilo telesne povrede, a kojom prilikom je oštećeno pet vozila MUPa čime je pričinjena šteta u iznosu oko tri miliona dinara.

Isto ministarstvo je nekoliko dana nakon okončanja Evroprajda podnelo i krivične prijave protiv dve osobe zbog toga što su, kako su saopštili, “svojim ponašanjem vređali javni moral”. Prijave su podnete zbog dve fotografije – na jednoj se vidi učesnik Prajda sa vencem od trnja oko glave, a na drugoj učesnik koji podiže suknju ispred Crkve Svetog Marka. Prijave protiv njih su podnete pod sumnjom da su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari