Bor je jedini grad u Srbiji kome gotovo čitavu deceniju pomaže bavarski Crveni krst koji okuplja 850.000 volontera i pomoćnika i raspolaže sa 72 stacionara, hitnom službom, staračkim domom, dečijim vrtićima, službama koje pomažu u slučaju elementarnih nepogoda.

U proteklih devet godina u Bor su stizali šleperi humanitarne pomoći za socijalno ugrožene porodice, zdravstvene i obrazovne ustanove, a sponu između bavarskog Crvenog krsta i svih onih kojima je pomoć bila potrebna čini borsko Udruženje građana „Vajfert“. Bavarski humanitarci su pre par dana dopremili dva šlepera humanitarne pomoći, a na prijemu koji je za njih organizovala lokalna samouprava razgovaralo se o dosadašnjoj, ali i budućoj saradnji.

U proteklih devet godina UG „Vajfert“ je uz pomoć Crvenog krsta Bavarske pomagalo socijalno ugroženo stanovništvo u Boru, kao i brojne opštinske ustanove. „Vajfert“ danas ima 1.048 ugroženih članova, koje dva puta godišnje obraduje zimskom i letnjom garderobom. Ujedno pomažu i 12 mesnih zajednica, gradskih i seoskih, odnosno staro i bolesno stanovništvo, a minulih godina donirali su nameštaj za zdravstvene i obrazovne ustanove, kancelarijski, kao i nameštaj za socijalno ugrožene porodice, radna odela, uniforme, posteljine, rančeve i školski pribor, a nisu izostajali ni novogodišnji paketići za decu. U prošlogodišnjim majskim poplavama još jednom je potvrđeno da humanost ne zna za granice, budući da je „Vajfert“ zajedno sa bavarskim Crvenim krstom među prvima Obrenovcu donirao potrebnu pomoć.

– Pomagali smo svima koji su nam se pismeno obratili za pomoć, koju smo bili u stanju da pružimo. Bavarski Crveni krst je naše udruženje svih ovih godina izuzetno dobro prihvatio i predstavlja nas kao primer kako se radi. Svake godine naše udruženje dobije nagradu Crvenog krsta Bavarske, a ona je besplatno letovanje u Nemačkoj za 20 dece iz ugroženih porodica i dosad je na ovaj način preko 200 dece bilo na besplatnom letovanju, istakla je predsednica UG „Vajfert“ Jasmina Huber, predstavljajući dosadašnju saradnju sa bavarskim Crvenim krstom, istovremeno izražavajući nadu da će nakon ovog prijema nemačkih humanitaraca, saradnja biti unapređena.

Hanes Hoelbe, nasledivši na tom mestu Peter Klapera, u bavarskom Crvenom krstu vodi pomoć za inostranstvo i nije prvi put u Boru. I kako sam kaže, činjenica da već devet godina dolazi u Bor, dovoljno govori da je uspostavljena korektna i kvalitetna saradnja.

– Rado pomažemo i nekoliko puta godišnje doniramo humanitarnu pomoć Boru. Svi ovi ljudi koji su došli u Bor, kao i mnogi drugi, uzimaju slobodne dane ili godišnji odmor kako bi dopremili pomoć. NJena vrednost izražena statistički neuporediva je prema onome koliko ona vredi onima koji je dobiju i koliko im je ona potrebna. Nadam se da ćemo i narednih deset godina pomagati Boru, planiramo četiri do šest konvoja pomoći godišnje, ali se nadam da će vama biti sve bolje i bolje, kazao je Hanes Hoelbe.

Zahvaljujući svim humanim ljudima koji su svoje slobodno vreme iskoristili da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, uveren je da će se saradnja u narednom periodu nastaviti na zadovoljstvo svih.

– Zahvaljujem ovim ljudima čiji je jedini motiv humanost, a koji su mnogo toga dobrog učinili za građane Bora. Oni su uskakali svuda gde je to bilo potrebno – zdravstvene i obrazovne ustanove, opštinska preduzeća, socijalno ugrožene porodice. Nije ovo saradnja od danas i juče, već saradnja koja traje devet godina i ne da se nadam, nego sam siguran da će naša saradnja biti još plodnija i još efikasnija. Mi smo tu da pomognemo sve ono što bude trebalo, da izađemo u susret i unapredimo saradnju. Na dobrotu treba uzvratiti dobrotom – zaključio je Petrović.

Letovanje u Bavarskoj

Prošle godine je dvadesetak učenika borskih seoskih škola dve nedelje bilo u Nemačkoj na letovanju zahvaljujući Udruženju građana „Vajfert“ u saradnji sa bavarskim Crvenim krstom. Osnovci su bili u Puplingu, nedaleko od Minhena, a tokom boravka obišli su Bavarsku oblast. Za njih je to bila prilika da se makar nakratko osamostale, ali i vide kako se živi u drugoj državi i upoznaju nemački jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari