I Ana Brnabić je u funkciji jačanja Vučićeve lične vlasti 1

Razgovaraju Đorđe Pavićević, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku iz Beograda.

Omer Karabeg: Ana Brnabić je počela svoj mandat dosta neslavno. Transkript svog intervjua agenciji Bloomberg morala je da nosi na noge ruskom ambasadoru Čepurinu. Zašto je to uradila?

Đorđe Pavićević: Gospođa Brnabić je i inače nespretno počela mandat. Setimo se njenih izjava da će vlada doneti zakon i još nekih koje su pokazivale da je ne interesuju procedure ili da misli da je procedure ne obavezuju. Slučaj sa ruskim ambasadorom pokazuje da ona ili nije poznavala diplomatsku praksu ili je bila naterana da to uradi.

Dragan Popović: Moguća su oba tumačenja. Moguće je da je pomislila da je to uobičajena praksa, mada je malo verovatno da u njenom okruženju nije bilo baš nikoga koji bi joj rekao da se to ne radi. Ali moguće je i da je to bila poruka premijerki šta se od nje u budućnosti očekuje. Nespretno je blaga reč, bojim se da je to bilo ponižavajuće.

Omer Karabeg: Kada je najavljivao da će Anu Brnabić da postavi za premijera, Vučić je rekao da će se ona baviti ekonomijom i digitalizacijom, dok će Ivica Dačić voditi politički deo. Međutim, danas vidimo da Ana Brnabić sve više daje političke izjave. Mislite li da je Vučić promenio odluku ili se Ana Brnabić u izvesnom smislu osamostalila?

Đorđe Pavićević: Svakako se nije osamostalila. Ne određuje predsednik čime će se premijer baviti, nego ustav. U dvostrukoj ulozi predsednika najjače stranke i predsednika države Vučić daje gospođi Brnabić podršku čas kao predsednik najveće stranke, čas kao predsednik države. To govori o tome da ona, kao predsednica vlade, isključivo zavisi od jednog čoveka. Jedino njegov autoritet može da je drži na mestu na kome se sada nalazi. To se videlo i nedavno kada je pokrenula inicijativu za rekonstrukciju vlade koja je vrlo brzo završila u fioci.

Dragan Popović: Mislim da se Ana Brnabić trudi da održi privid da je nezavisna politička ličnost i da funkcija predsednika vlade nešto znači. Ali u Srbiji je to nemoguće. Ovde imamo kompletno rušenje sistema koje traje već šest godina. Urušava se institucija po institucija. Nema nijedne koja je ojačala za ovih šest godina, nema nijedne demokratske procedure koja nije pogažena, jedino što jača – to je vlast Aleksandra Vučića. Mislim da je i Ana Brnabić u funkciji jačanja njegove lične vlasti. Na nominalno najjačoj političkoj funkciji u zemlji mora da bude izrazito apolitična osoba da bi Vučić mogao da upravlja svim i svačim. Tačno je da Ana Brnabić ponekad daje političke izjave. Ali, kada ste po ustavu i po zakonu najmoćnija politička osoba u zemlji – bar bi trebalo da to budete – morate ponekad nešto i da kažete.

Omer Karabeg: Ima li gospođa Brnabić autoritet u vladi Srbije ili je kao nestranačku ličnost smatraju uljezom koga je nametnuo Vučić?

Dragan Popović: Stariji partijski kadrovi bez ikakve sumnje smatraju je uljezom. S obzirom da ona nema nikakvu snagu i da realno ne može da im naškodi, oni se ne libe da to i javno pokažu. Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović ne krije da nije srećna što joj Ana Brnabić formalno nadređena. To nezadovoljstvo se neće pretvoriti u sukobe sve dok Vučić ima ogromnu moć i poluge kojima može da ga kontroliše. Tako da ja i napade na Anu Brnabić, koji dolaze iz redova Srpske napredne stranke, posmatram kao deo ovdašnjeg folklora. Postoji jedna nedodirljiva ličnost, a svi ostali su u većoj ili manjoj meri dodirljivi, kada se za to dobije dozvola. Verujem da nećemo dugo čekati da tabloidi počnu sa napadima i na gospođu Brnabić – tek toliko da se zna ko jedini u ovoj zemlji ne sme da se napada.

Omer Karabeg: Pomenuli smo da je Ana Brnabić tražila rekonstrukciju vlade. Ona je tom prilikom rekla da vlada mora funkcionisati kao tim bez sujeta i ličnih promocija, pa je to protumačeno kao aluzija na potpredsednicu vlade Zoranu Mihajlović i još neke ministre. Mislite li da je to bio njen poraz, da je htela da učvrsti svoj položaj, pa joj nije uspelo?

Đorđe Pavićević: Svakako. Ipak, možda je poraz teška reč zato što Vučić vlada strankom na takav način da nikome ne dopušta da bude ni poražen, ni pobednik. On nije hteo da na čelo vlade postaviti nekoga iz stranke, jer bi time ojačao poziciju tog čoveka u stranci, a to ne odgovara nekome ko hoće da ima neprikosnovenu kontrolu nad strankom. Zato je na mesto i postavio vanstranačku ličnost. Ana Brnabić Vučiću savršeno odgovara zato što je lako zamenjiva… Njeni uspesi će se pripisati stranci, a neuspesi će biti samo njeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari