Pretpraznična groznica se u Subotici već poprilično zahuktala, Božić je za par dana, a tu je odmah i Nova godina, ali sva je prilika da će tradicionalni praznični šoping, to jest trošenje novca, mnogima doneti više frustracije i glavobolje nego radosti.

A neke stvari su ipak neophodne, bilo da je reč o poklonima pod jelkom, bilo da se radi o prazničnoj trpezi, te je zato glavna briga kako sve to pronaći što jeftinije. Za mnoge je rešenje buvljak, mada tome konkuriše i prekogranična kupovina. Gotovo niko više ne postavlja pitanje da li je jeftinije kupovati u domaćim prodavnicama ili na tezgama na buvljaku, već da li je jeftinije na buvljaku ili u Mađarskoj.

Ovih dana supermarketi kod Tompe, graničnog mesta sa mađarske strane, odnosno odmah iza Kelebije, prepune su kupaca, čiji glavni deo čine upravo državljani Srbije. Praznična ponuda je odavno na policama, a tu su i prateće praznične akcije, tako da se kupovina za većinu artikala isplati, i moguće je uštedeti i do 30 odsto, kažu oni koji obilaze ove prodavnice. No, glavni kupci u njima su i dalje preprodavci sa buvljaka, koji nalaze računicu u tome što im naša država ne naplaćuje PDV, dok im sa druge strane Mađarska na granici vraća svoj porez, tzv. AFU, zahvaljujući velikim kupovinama.

„Isplati se samo zbog te AFE, ali je ipak sve manje kupaca. U odnosu na prošlu godinu, kupuje se daleko manje, odnosno samo ono što mora“, kaže R.S., preprodavac na buvljoj pijaci, koji je jedva pristao da anonimno nešto kaže nešto za medije, jer je ubeđen da njihovom poslu preti gašenje, budući da država najavljuje borbu protiv sive i crne trgovine već odavno, a da mediji to samo podstiču.

I „obični“ građani, najviše ih je uglavnom iz Vojvodine, takođe u Mađarskoj nalaze interes za kupovanje. Pre svega hrane, kućne hemije, pića, uopšte prazničnog provijanta, a naši sagovornici iz Novog Sada napominju da su se „preselili“ iz Segedina, gde su ranije obično odlazili u šoping, ovde u Tompu, jer su u megamarketima Tesku, Kori, Tempu cene postale previsoke da bi se isplatilo ići tamo.

U svakom slučaju, i oni koji imaju novca da se potpuno opreme za dolazeće praznike pažljivo biraju jeftiniju ponudu, ali će većina Subotičana imati znatno siromašniju prazničnu trpezu, a ne očekuju ni bog zna kakve poklone od Deda Mraza. Biće to više simbolično obeležavanje praznika nego stvarno slavlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari