Stručno usavršavanje zaposlenih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, koje delom finansira i sam Fond, nije novina već se sprovodi od 2008. godine, rekli su za Danas u RFZO, a povodom bure koju je u javnosti izazvala vest da je među njima i ćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Za stručno usavršavanje zaposlenih Fond je ove godine izdvojio 558.900 dinara, što je, kako kažu, četiri puta manje nego prošle godine, kada je na čelu Fonda bio Aleksandar Vuksanović.

Informacija da Milena Tabaković koristi službeno vozilo RFZO kako bi iz Novog Sada dolazila na predavanja tokom vikenda u Beograd, možda ne bi izazvala toliku polemiku u javnosti da je hakeri nisu odmah uklonili sa sajtova, i da guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u otvorenom pismu medijima nije poručila da će tužiti sve koji su ovu vest preneli.

„Moju ćerku napadaju kao ćerku guvernera. A ja je branim kao majka. Moja ćerka Milena je doktor stomatologije i radi u RFZO. Prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to ju je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje“, navela je Jorgovanka Tabaković.

Ostaje pak nejasno zbog čega će guvernerka tužiti medije kada je i RFZO potvrdio informaciju da je Milena Tabaković na usavršavanju i da joj je Fond obezbedio službeni auto.

– Doktorka Milena Tabaković, iz Novog Sada, jedna je od 22 zaposlenih koji su upućeni od strane RFZO na stručno usavršavanje i ima jednaka prava kao i svi ostali polaznici. Ona na master studije putuje sa još jednom koleginicom iz Novog Sada. Svim zaposlenima koji su iz Filijala van teritorije grada Beograda upućeni na jednogodišnje stručno usavršavanje, RFZO je odobrio korišćenje službenog vozila radi dolaska na nastavu koja se održava u Beogradu i povratka sa nastave. Nastava se održava petkom i subotom, svake nedelje – kaže za Danas Aleksandra Gazivoda, savetnica za informisanje RFZO. Ona dodaje da je uprava RFZO-a procenila da utrošak benzina službenih vozila predstavlja uštedu u odnosu na eventualno plaćanja smeštaja i hrane svake nedelje za zaposlene koji su na edukaciji, a čije je mesto stanovanja udaljeno manje od 200 kilometara. Zaposleni koji na usavršavanje u Beograd dolaze sa udaljenosti veće od 200 kilometara imaju i pravo na plaćeno prenoćište. Polovinu troškova usavršavanja svojih zaposlenih plaća Fond, dok drugu polovinu finansiraju oni sami. Za stručno usavršavanje zaposlenih RFZO je u ovoj godini izdvojio 558.900 dinara.

– Od dolaska Momčila Babića na čelo Fonda, odlučeno je da se troškovi za usavršavanje smanje zbog štednje, i da se na edukaciju upute zaposleni samo u onom domenu koji je posebno deficitaran, pa su sredstva za stručno usavršavanje umanjena skoro četiri puta u odnosu na prošlu godinu – naglašava Gazivoda.

U Fondu poručuju da će nastaviti da ulažu u edukaciju svojih kadrova i svake naredne godine, jer je „ulaganje u znanje iz oblasti zdravstvenog menadžmenta osnovni temelj uspešnog poslovanja“.

Za usavršavanje 1,97 miliona dinara

U toku 2012. ukupno 436 zaposlenih u RFZO prisustvovalo je nekom od oblika stručnog usavršavanja, za šta je utrošeno 1,97 miliona dinara. Deficitarna zanimanja za koje se ove godine usavršavaju zaposleni u RFZO su iz oblasti menadžmenta u sistemu zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja. Predavanja se održavaju na Medicinskom i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari