I pored obećanja Vučić ih još nije primio: Protest porodica dečaka ubijenih 1998. godine u kafiću Panda 1Foto: Miloš Obradović / Danas

Porodice dečaka ubijenih 1998. godine u kafiću Panda u Peći u 18 sati okupile su se ispred predsedništva na Andrićevom vencu, zahtevajući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuni obećanje.

Lazar Obradović, otac Ivana Obradovića, jednog od šestorice gimnazijalaca koji su se te večeri našli u kafiću, kaže za Danas da se tu ne radi o protestu, već su samo došli da „podsete predsednika na obećanje“ da će ih primiti i da im kaže istinu o ubistvima.

„Vučić nam je dva puta obećao da će nas primiti, ali do sada se ništa nije desilo. Želimo samo istinu i ništa više“, poručio je Obradović.

Gvozdenovic Zvonimir rekao je da se ne nadaju se da će ih primiti predsednik, ali su ipak tu da ga podsete.

– Ja sam 99 odsto odsto ubeđen da nam je decu ubila služba državne bezbednosti. Predsednik ako ima neka saznanja trebalo da bi da ode u tužilaštvo i tamo da ih iznese, rekao je Gvozdenović.

Vučić je 11. januara obećao da će porodice primiti do kraja januara, a u utorak 28. februara je na RTS-u rekao da će ih primiti u „četvrtak ili petak“.

I pored obećanja Vučić ih još nije primio: Protest porodica dečaka ubijenih 1998. godine u kafiću Panda 2
Foto: Miloš Obradović / Danas

Porodice su i pre nekoliko dana uputile pismo Vučiću pozivajući ga da ih primi na razgovor.

„Ističući da je vaša obaveza kao predsednika Srbije da se suočite i s teškim temama, dana 11.1.2023. godine u obraćanju javnosti, na pitanje novinara izjavili ste da ćete nas roditelje primiti na razgovor do kraja januara ove godine.

Ovo vaše obećanje nama roditeljima je dalo veliku nadu da ćemo u razgovoru s vama konačno moći da našu tragediju zajednički sagledamo. Iznenađuje nas, da ni do danas nismo dobili nikakav poziv ni termin za razgovor s vama“, navodi se u pismu roditelja stradalih mladića.

U Peći u kafiću Panda 14. decembra 1998. godine dvojica maskiranih napadača iz automatskih pušaka su ubili šest mladića starosti od 15 do 24 godine.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Zoran Stanojević (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18), dok su ranjeni Vlado Lončarević (18), Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

Ubrzo nakon ubistava Služba državne bezbednosti je uhapsila grupu lokalnih Albanaca, koji su kasnije pušteni zbog nedostatka dokaza.

Vučić je 28. decembra 2013. na TV Pink, tada kao prvi potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti izjavio „zločin u Pandi nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je maju 2016. godine otvorilo istragu o ubistvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari