Srpski patrijarh Irinej je, ispred Petrove crkve kod Novog Pazara, rekao okupljenim vernicima da „pokažu hrišćansku ljubav prema narodu druge vere sa kojima zajedno žive, jer su to naša braća po krvi“.

– Nećemo ulaziti u to kako su i zašto oni postali to što jesu, sigurno ne od vrućih kolača. Samo njihovi preci znaju šta ih je uslovljavalo da promene veru. Nedavno smo čuli i jednog ovdašnjeg političara koji kaže da je potomak Svetog Save. To je istina, svi su oni njegovi potomci i to treba da znaju – naglasio je patrijarh Irinej i rekao da je redovno prolećno zasedanje Sabora SPC počelo u ovom kraju, zbog obeležavanja devet vekova od rođenja Stefana Nemanje (Svetog Simeona).

Na ovu izjavu odmah je reagovao predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Jahja Fehratović, ocenivši da ta izjava „predstavlja otvoreni fašizam i ne priliči ni običnom smrtniku, a kamoli duhovnom ocu jedne nacije“.

U autorskom tekstu, kako ga je najavila informativna služba ove partije, predsednik BDZS još piše da „za onoga ko imalo zna istoriju, ovakva tvrdnja znači skrnavljenje naših predaka nad kojima je taj isti Sveti Sava napravio genocid 1282.“, a „patrijarhu je bilo bolje da je vernicima govorio o korenima i poreklu Petrove crkve, odnosno njenoj katoličkoj izvornosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari