Ima li pravde za žrtve zločina: SUBNOR Šumadije povodom rehabilitacije Kalabića 1Foto: Z.S.M.

Povodom ponovnog Rešenja Višeg suda u Valjevu po kome je rehabilitovan ratni zločinac Nikola Kalabić, reagovao je i SUBNOR Šumadije i Kragujevca.

U svom reagovanju oni javnost Srbije upoznaju sa, kako kažu, neospornim, činjenicama.

Nikola Kalabić, komandant Gorske Kraljeve garde Jugoslovenske vojske u Otadžbini sa svojim saradnicima i pripadnicima četničkog pokreta Draže Mihajlovića, te crnim trojkama i jedinicama na teritoriji Šumadije, učinio je nečuvene zločine i zverstva, kažu u SUBNOR Šumadije i Kragujevca i podsećaju na samo neka od njih.

Dana 13.aprila 1943. godine četnička trojka iz Kalabićeve garde u selu Čumić (zaseok Klenovac) zaklala je Miška Samuilovića, Živku Karić i Adamku Sekulić. Oktobra 1943. godine u istom selu četnici Gorske garde organizuju krvavi pir klanja kao na pozornici i zverski ubijaju Živana Živančevića-Papu, starog Prokić Iliju Nedića, Dragoljuba Maksimovića-Čadaru, a potom preki četnički sud Kalabićevog potčinjenog Žike Pavlovića, osuđuje na smrt još devet lica i zverski ih ubija.

Iste godine 29. decembra 1943. godine Nikola Kalabić izveštava Dražu Mihajlovića:

„U Kopljarima uhvaćeno na spavanju i poklano 24 aktivna komunista od kojih su 20 Cigani. Sve sam poklao”, podseća SUBNOR.

Komandant bataljona u Oplenačkoj četničkoj brigadi Tihomir Jovanović obaveštava Kalabića „da je u selu Banji kod Aranđelovca, zaklao 18 istaknutih i okorelih crvenih”.

Zločini Kalabićevih četnika nastavljaju se po njima u nedogled: Đurđe Kuzeljević, jedan od četničkih glavešina iz sastava Kalabićeve Gorske garde zverski ubija 23.maja 1943. godine Darinku Radović iz Rajkovca kod Topole, kojoj pred očima kolju dve ćerke četrnaestogodišnju Stanku i dvadesetogodišnju Radmilu a zatim i nju.

Darinka Radović je proglašena za Narodnog heroja.

Sličnu sudbinu kao i Darinka doživljava i Živan Đurđević iz sela Balinovića (kod Valjeva). Kalabićevi pripadnici su ga uhvatili sa sinovima Markom i Radomirom i podvrgli ih strašnom mučenju. Pred Živanom su zaklali sina a njega su polumrtvog vezali na ražanj i pekli, da bi ga 25. maja 1943. godine usmrtili.

– Šumadija ne sme, ne može i neće zaboraviti žrtve Đorđa, Pave i Dimitrija Zečevića, Sofiju Ristić (proglašena za narodnog heroja), Dušana Terzića, Vojimira Lazića, Živadina Nestorovića, Nadeždu Božić, Desanku Jakšić, Dragutina Jankovića, Đorđa Ivanovića, Dragomira Lazarevića, Radmilu Blagojević, Dragoljuba Ivanovića, protu Jeremiju Isakovića iz sela Banje, Selenu Marinković i još mnogo osvedočenih patriota i rodoljuba žrtava Nikole Kalabića i njegovih pomagača, navodi se u obraćanju SUBNOR-a Šumadije javnosti i medijima.

Zbog svega toga, po njima, ovakvo Rešenje Višeg suda u Valjevu o rehabilitaciji Kalabić Nikole, zapravo je ponovno ubijanje njegovih žrtava i kao takvo je neprihvatljivo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari