Kalabić je klao decu od četiri meseca i starce od 90 godina, bio je jedan od najvećih zločinaca: Predsednik Saveza Antifašista Vojvodine o rehabilitaciji četničkog vođe 1Foto: Medija centar Beograd

Dva zakona o rehabilitaciji su napravljena bez učešća stručne javnosti. U pravosudnim telima ti zakoni nisu dobro propraćeni, a sudije nisu edukovane da sude o stvarima o kojima je istorija već presudila – kaže za Danas profesor Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašita Vojvodine, komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića.

Kako dodaje, zbog toga imamo celu zbrku koja je, s jedne strane, objektivne prirode, a s druge, imamo nešto što se pretvara u objektivno, a zapravo je subjektivno – da Srbijom više od 30 godina vlada politička misao koja je poražena u Drugom svetskom ratu.

– Imamo činjenicu da su njeni nastavljači direktni potomci poraženih snaga u Drugom svetskom ratu, odnosno Kvislinških formacija. Najlakše je reći da su to potomci četniko gibaničarskih formacija, jer je njih najviše bilo u Srbiji, ali imamo i Ljotićevaca koji su bili ubeđeni fašisti i Nedićevaca… Ovde se relativizuje najblistavi trenutak u istoriji srpskog naroda, oslobodilačka borba – smatra naš sagovornik.
Prema njegovima rečima, kolaboranistički kapacitet je, međutim, ovde bio velik pa se sa njim moralo i obračunati.

– Komunisti su nakon rata krenuli u hvatanje najvećih zločinaca, a Nikola Kalabić to jeste, bio je direktni ubica. On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gde su poklani svi, starosti od 4 meseca do 90 godina. To je naučna fantastika… Zašto je to uradio? Iz obesti – smatra Radosavljević.

Kako kaže, druga je priča šta su nama Turci radili ili šta su nam Nemci radili, hajde da vidimo šta smo sami sebi radili, da vidimo taj Vranić…

– Kalabić ne da nije nevin već je jedan od najistaknutijih zločinaca. Sudije koje sude u ovakvim procesima su unapred odabrani kao pogodni ili su toliko nesrećni da kada dobiju ovakve slučajeve ili odlaze na bolovanje ili ustupaju predmet – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari