"Ima nekoliko nivoa zbog kojih nije smeo sebi to da dopusti": Sagovornici Danasa o tužbi Vladimira Đukanovića protiv Vuka Cvijića 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović tužio je novinara NIN-a Vuka Cvijića za duševne bolove, tražeći odštetu od 1.100.000 dinara, saopštila je juče redakcija lista NIN.

Đukanović je tužbu podneo zbog toga što je NIN u broju od 7. septembra ove godine objavio sadržaj službene beleške u kojoj policijski inspektor Slobodan Milenković, u međuvremenu smenjeni načelnik Četvrtog odeljenja beogradske policije za borbu protiv droge, koji je otkrio Jovanjicu, navodi da su mu Đukanović i biznismen Aleksandar Papić, preko posrednika, nudili mito od 100.000 evra da zataška ceo slučaj, koji još čeka sudski epilog.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić smatra da je ova tužba samo još jedan pokušaj zastrašivanja ne bi li se zaustavilo objavljivanje informacija od javnog značaja i da su mu i ova tužba, kao i Đukanovićeve pretnje preko društvenih mreža, samo putokaz da je na pravom tragu i poručuje da će nastavi da radi svoj posao kao i do sada, sve dok se ne rasvetle svi detalji jedne od najvećih afera u Srbiji.

Istog je mnjenja i Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja po kome je ovo samo „providan pokušaj zastrašivanja”.

– Đukanovićev napad nije samo pokušaj zastrašivanja Cvijića, već svih novinara koji imaju hrabrosti da pišu o kriminalu, korupciji, zloupotrebama i vezama pripadnika političke elite sa organizovanim kriminalom, izjavio je Šabić za list Nova.

Da je tužba, po njemu, „đavoljeg advokata” Vladimira Đukanovića protiv jednog od najhrabrijih novinara Vuka Cvijića, za naknadu nematerijalne štete, je još jedan pokušaj disciplinovanja novinara kako bi prestali da informišu javnost o nepočinstvima ove vlasti, smatra i Radivoje Kastratović, advokat iz Kragujevca.

– Ne treba mnogo pravničkog znanja kako bi se videlo da je tužbeni zahtev neosnovan. Službenu belešku o nuđenju mita inspektoru Milenkoviću nije pisao Cvijić, već sam inspektor, pa Vuk Cvijić nikako ne može biti građanski-pravno odgovoran zbog obavljanja svog posla po najvišim novinarskim standardima. Očigledno se Đukanović uzda u pokornost sudske vlasti i drži one Hegelove maksime da ako njegove tvrdnje nisu u skladu sa činjenicama, utoliko gore po činjenice, sa aspekta profesije ocenjuje Kastratović ovu tužbu.

"Ima nekoliko nivoa zbog kojih nije smeo sebi to da dopusti": Sagovornici Danasa o tužbi Vladimira Đukanovića protiv Vuka Cvijića 2
Ne treba mnogo pravničkog znanja kako bi se videlo da je tužbeni zahtev neosnovan – Radivoje Kastratović Foto: Z. S. M.

– Kada je reč o tužbi advokata Đukanovića protiv Vuka Cvijića, tu ima nekoliko nivoa zbog kojih Đukanović nije smeo sebi to da dopusti. Prvo, on je narodni poslanik, imunitetom zaštićen kao beli medved. Njemu ne preti opasnost od tužbi, a on koristi ovu disproporciju moći između njega i Vuka Cvijića. Dalje, on je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, pa imamo još veću zloupotrebu moći. Treće, poslanik, advokat, pa i novinar Đukanović ne preza od uvreda na mrežama ni u svom podkastu na Jutjubu, tako da je mučno gledati šta sad radi, smatra Jovana Gligorijević, novinarka lista Vreme.

Ona u izjavi za Danas „ne zaboravlja najvažnije” da koliko god da su hrabri, temeljni i vredni, nijednom istraživačkom novinaru nije svejedno kad ga tuži pravni zastupnik Predraga Koluvije i Dijane Hrkalović.

– Ne znam kako će se ovo završiti po Vuka Cvijića, ali verujem u solidarnost profesije, pa ćemo skupiti novac ako bude osuđen. A ne verujem da njegov duševni bol može da iznosi maksimalnih 1.500.000 dinara, koliko traži. Niko nema toliku dušu, pa ni emotivac Đukanović, ističe Jovana Gligorijević.

"Ima nekoliko nivoa zbog kojih nije smeo sebi to da dopusti": Sagovornici Danasa o tužbi Vladimira Đukanovića protiv Vuka Cvijića 3
Odštetni zahtev je previsok, niko nema toliku dušu, pa ni emotivac Đukanović – Jovana Gligorijević Foto: Privatna arhiva

Da ova tužba, svakako, predstavlja pritisak i pokušaj zastrašivanja novinara Vuka Cvijića, koji je poznat upravo po tome što u svojim tekstovima i javnim nastupima često rasvetljava veze između najviših predstavnika aktuelne vlasti i raznih kriminalnih organizacija smatra i Bojana Vlajović Savić, aktivistkinja udruženja Res Publika.

– Ova tužba advokata i poslanika SNS-a, Vladimira Đukanovića, može se tumačiti i kao neka vrsta opomene i poruke svim drugim novinarima i novinarkama koji su kritički nastrojeni i istražuju i objavljuju priče koje su od nesumnjivog javnog interesa, ali mogu biti prilično nezgodne za vlast. Visok odštetni zahtev od preko milion dinara ide u prilog ovakvom tumačenju jer tužba podneta samo protiv novinara, ali ne i protiv redakcije NIN-a koja je objavila izvode iz službene beleške zbog kojih je Đukanović i pokrenuo ovaj slučaj, zaključuje Bojana Vlajović Savić.

"Ima nekoliko nivoa zbog kojih nije smeo sebi to da dopusti": Sagovornici Danasa o tužbi Vladimira Đukanovića protiv Vuka Cvijića 4
Tužba je opomena i poruka svim drugim novinarima i novinarkama koji su kritički nastrojeni – Bojana Vlajović Savić Foto: Z. S. M.

I za Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke tužba protiv Vuka Cvijića koju je podneo narodni poslanik Vladimir Đukanović, primer je zastrašivanja ne samo ovog hrabrog novinara posvećenog svom pozivu, već svih novinara koji pišu o kriminalu, korupciji, vezama kriminalnih klanova sa vrhom naprednog mafijaškog režima i teškim zloupotrebama od strane najviših nosioca vlasti.

– Očigledno je da su tekstovi Vuka Cvijića o sprezi organizovanog kriminala i vrha vlasti, potkrepljeni čvrstim činjenicama, dobrano uzdrmali mafijaški režim Aleksandra Vučić koji ne bira način da zaustavi jednog od naših najboljih novinara, tvrdi Milivojević.

"Ima nekoliko nivoa zbog kojih nije smeo sebi to da dopusti": Sagovornici Danasa o tužbi Vladimira Đukanovića protiv Vuka Cvijića 5
Mafijaški režim Aleksandra Vučić ne bira način da zaustavi jednog od naših najboljih novinara – Srđan Milivojević Foto: Z. S. M.

Svi sagovornici Danasa, kao i redakcja NIN-a koja je u petak obavestila javnost o ovoj tužbi, potenciraju činjenicu da je Đukanović, funkcioner SNS-a tužbu podneo protiv novinara Cvijića ali ne i protiv samog NIN-a u kojem je tekst objavljen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari