Imamo prevaziđen sistem nastave

Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Sve je to lepo, ali voleo bih bar malo iskrenosti. Kinezi bi rado otvorili fabriku i EU, ali im ne daju. Znači uslugu mi činimo Kinezima, a ne oni nama. Imamo i mi koristi, naravno.

  2. Zena radi u skoli koja jos nema ni E-dnevnik pa mi malo nije jasni kad ceovo stici na red.

  3. Mašina simulira učitelja!?! Još jedan korak ka porobljavanju ljudi. Uskoro majke neće dojiti decu. Pa, da, kad već postoje muzilice za krave, ovce, koze… zašto to ne primeniti u procesu robotizacije onečovečenja dece? U procesu stvaranja bezlične, bezvoljne, mase podanika. Od malih nogu. Deca budućnosti nikada neće ni osetiti ni saznati šta znače roditeljska briga i nežnost. Čovečnosti može da ih uči, pored roditelja, još učitelj – živi čovek. Ko nije čitao Bredberijev „Farenhajt 451“ ne zna o čemu pišem. To naši bedni ministri (izvorno značenje, sluga) ne čitaju – niti imaju znanje i volju, niti mogu da razumeju išta što je ozbiljno napisano ljudskom rukom. Veštački roditelji, učitelji… = robotizovane mase slugu uskoj političko-kapitalističkoj kasti. Čovek mašina – ideal svake oligarhije (od desne do leve). Ideal kaste je čovek bez svojstava (Muzil), Jozef K (Kafka)… Nužna je pobuna čoveka protiv novog eksploatatorkog nasilja i ropstva. Pobuna u ime ime znanja, mišljenja, slobode, humanosti – u ime ljudske kulture. Robote, softver, hardver… tamo gde im je mesto – među mašine! Velika opasnost se nadvija nad samom suštinom čovečnosti…

  4. Pitanje za ministra Šarčevića. Zašto Šarčeviću ne usmerite poslove prema prioritetnim poslovima? Ne znate koji su prioriteti? Mi (roditelji) ćemo Vam reći. Prioritet je da deci prvo popravite postojeće toalete i tamo gde su čučavci izgradite nove toalete. Zar ne mislite da je to važnije nego ovakve nebuloze uvoditi u škole. Drugi prioritet je da decu edukujete tako da im fond reči bude veći od 800 reči, koliko deca u proseku danas izgovaraju. Vi sami ne umete da napravite razliku kada se kaže „jel“, a kada „jer“. Dakle, Vi ste taj koji treba svojim primerom prvi da pokažete drugima. Treći prioritet je da ne menjate na svakih godinu-dve dana uslove za upise u srednju školu. Kada zapopčnete ove procese, lepo bi bilo da podnesete neopozivu ostavku (ne da je ponudite) i prestanete da brukate Ministarstvo i stručna lica (ako ih još ima u Ministarstvu). Vi svakako niste kompetentni da obavljate posao ministra. To znamo i mi i Vi. Nadamo se da ćete biti hrabri i prvi podneti ostavku u ovoj izdajničkoj i nepatriotskoj Vladi i vlasti.

  5. Od svih modela primene veštačke inteligencije u obrazovanju, oni su se opredelili za najneinteligentniji. Ovaj model služi deci koja ili zbog posebnih potreba ili zbog zdravstvenog stanja nisu u prilici da pohađaju nastavu. Oduzima se interaktivnost i element socijalizacije, pa se i školstvu oduzima osnovni smisao. Kinezi se ne školuju tako, da se ne lažemo. Nije vam dovoljno da delite decu na „građane“ i „vernike“ ; nije vam dovoljno što na vršnjačko nasilje osim vršnjačke edukacije nema nekog učinkovitijeg odgovora u srpskim strukturama. Sad bi još i da alijenizujete decu.
    A sve samo da bi sami sebi izgledali kao dovoljno pametni. Informišite se, živimo u informatičkoj eri, zar ne?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.