Imenovan, pa smenjen jer je blizak prijatelj Danice Popović 1Danica Popović Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Slobodan Marković ipak neće biti član stručne komisije koja treba da preispita navode iz prijave za plagijat i zloupotrebu autorskih prava protiv Danice Popović, profesorke Ekonomskog fakulteta, saznaje Danas.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje najpre je predložio Markovića za člana komisije, kao našeg najboljeg stručnjaka za autorska prava, da bi ga, nakon što su stigla dva dopisa da je blizak prijatelj Danice Popović, Savet razrešio. Prema saznanjima našeg lista, za njegovu smenu glasalo je 12 članova Saveta, dok je protiv bilo četvoro.

Autori dopisa su se pozvali na Kodeks profesionalne etike, tvrdeći da je Marković kao blizak prijatelj profesorke Popović u sukobu interesa. Većina članova Saveta nije prihvatila obrazloženje da pomenuta odredba iz Kodeksa podrazumeva da se onaj, ko smatra da je u sukobu interesa, sam izuzme iz određenog postupka i da Savet nije nadležan da utvrđuje ko je sa kim u prijateljskim odnosima.

Profesor Slobodan Marković kaže za Danas da je bio iznenađen kada je za imenovanje u stručnu komisiju saznao iz novina, a i juče smo ga iznenadili kada smo mu rekli da je smenjen. On kaže da ga niko iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje nije obavestio ni da je izabran, niti da je razrešen.

Na pitanje da li je blizak prijatelj sa profesorkom Popović, Marković odgovara:

– Ako pođemo od toga da svaki čovek ima u životu jednog, dva ili tri bliska prijatelja, onda sa Danicom Popović sigurno nisam u bliskim prijateljskim odnosima. Mnogo sam manje sa njom prijatelj nego njene kolege sa Ekonomskog fakulteta koje su imenovane za članove komisije – kaže Marković.

On nije negirao da je upoznat sa slučajem koji se vodi protiv Danice Popović, a činjenicu da neće biti član u toj komisiji prokomentarisao je rečima „jedna briga manje“.

Kako je Danas pisao, Ekonomski fakultet je za članove stručne komisije imenovao profesore Predraga Bjelića i Radovana Kovačevića, a Veće grupacije društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu je predložilo docenta Aleksandra Miloševića, sa Fakulteta političkih nauka. Na jučerašnjoj sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje nije bilo govora o predlogu za novog člana.

Podsetimo, student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić podneo je pre nekoliko meseci zahtev za utvrđivanje plagijarizma i zloupotrebu autorskih prava protiv profesorke Popović, optužujući je da je prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika iz Međunarodne ekonomije izbrisala ime profesora Stojana Babića, koji je zajedno sa njom bio redaktor i prevodilac prvog izdanja. Isti student ranije je na tribini o akademskoj čestitosti na Ekonomskom fakultetu izneo insinuacije da profesorka prodaje ispite u kabinetu, nakon čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Disciplinska komisija je kaznila Jakšića strogim ukorom, što je u drugom stepenu potvrdila i komisija na nivou Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari