In memoriam: Mile Novaković, dugogodišnji direktor Niteksa 1Foto: Pixabay/ Lily

U Nišu je juče preminuo Mile Novaković (81), dugogodišnji generalni direktor Niteksa, doktor tehničkih nauka i univerzitetski profesor, saopštila je porodica.

Novaković je poginuo u saobraćajnoj nesreći, kada je na njega kao pešaka naleteo motociklista.

“Dragi prijatelji, moj otac prof. dr Mile Novaković je danas poginuo. Dužnost oca je da dobro vaspita sina, dužnost sina je da dostojno sahrani oca”, saopštio je na Fejsbuku njegov sin Igor, koji je između ostalog i predsednik niških socijalista, uz obaveštenje o datumu i mestu komemoracije i sahrane.

Novaković je bio i narodni poslanik (1997- 2000), redovni član Akademije kompjuterskih nauka (Kijev, Ukrajina), predsednik Skupštine Udruženja stvaralaca Niša i redaktor poglavlja „Privreda“ u Enciklopediji „Znamenite ličnosti Niša“, navela je porodica.

In memoriam: Mile Novaković, dugogodišnji direktor Niteksa 2
Mile Novaković: Foto privatna arhiva

Rođen je 1942. godine u selu Sijarina u opštini Medveđa, završio je Leskovačku realnu gimnaziju, pa Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu.

Postdiplomske studije završio je na Katedri za organsku hemiju tog fakulteta.

Radni odnos u Niškoj industriji tekstila Niteks zasnovao je 1964. godine, a 1975. godine je, na referendumu, prvi put organizovanom u jugoslovenskoj privredi, sa 99,9 odsto glasova radnika, izabran za generalnog direktora.

Na toj funkciji je ostao do 5. oktobra 2000, kada je podneo neopozivu ostavku.

Imovinu Niteksa je sredinom 2011. godine kupio Beneton, ali je potom otišao iz fabrike, ostavljajući iza sebe kooperante, među kojima je ključna Olimpias grupa.

Godine koje je Novaković proveo na čelu Niteksa označavaju se kao “zlatni period” te fabrike, koju je u to vreme svetski institut Delojt Tač (Deloite Touch) u svojim analizama nazvao “jednom od najsnažnijih tekstilnih fabrika Evrope, kadrovski spremnom za Treći milenijum”.

Novaković je objavio dva kapitalna udžbenika iz hemijske tekstilne tehnologije, više od 120 naučnih i stručnih radova međunarodnog i nacionalnog značaja, više od 20 originalnih tehničkih rešenja i dva patenta.

Boravio je na specijalističkim studijama u najpoznatijim svetskim institucijama i firmama za proizvodnju boja, hemikalija i pomoćnih sredstava u Rusiji, Americi, Švajcarskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Poljskoj, i tako dalje.

Kao „krunu“ 44-godišnjeg naučnog i privrednog stvaralaštva, objavio je 2001. romansiranu autobiografiju „Kolevka od visokih brda”.

Bio je između ostalog član Upravnog odbora Privredne komore Srbije i Jugoslavije.

Bio je i gradski odbornik u Nišu i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Dobitnik je brojnih priznanja koja su mu dodeljivali Niteks, sindikati, Privredna komora, Vojska, Grad Niš, opštine Medveđa i Sokobanja, i drugi.

Nagrađen je Ordenom rada sa zlatnim vencem i Ordenom Zasluge za narod sa srebrnim zracima.

Iza njega je ostala supruga Ljiljana, kći Natalija, sin Igor i unuci.

Komemoracija će biti održana u sredu 24. maja u 12 časova u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Sahrana je sledećeg dana u 12 sati na Novom groblju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari