Severna Koreja proglasila je juče Kim Džong Una, sina pokojnog lidera Kim Džong Ila, „vrhovnim vođom“ vladajuće partije, vojske i naroda. Kim Džong Un je stajao na balkonu Velike narodne biblioteke i čitaonice, okružen najvišim partijskim i vojnim zvaničnicima tokom ceremonije nacionalnog pomena njegovom ocu.

Pored njega je bila i mlađa sestra Kim Džong Ila, Kim Kjong Hui, za koju se očekuje da bude glavni staratelj svom nećaku.

Kim Džong Un koji je u kasnim dvadesetim godinama i o kome se malo zna, smatra se, naročito u inostranstvu, nedovoljno iskusnim da predvodi tu izolovanu zemlju sa spornim nuklearnim programom, napetošću sa susedima, uz stalne ekonomske probleme i siromaštvo. Podrška severnokorejskog vladajućeg kadra, međutim, bila je nedvosmislena tokom jučerašnjeg nacionalnog pomena Kim Džongu Ilu, kojim je okončana dvanaestodnevna žalost.

Pomenu su prisustvovale stotine hiljada ljudi koji su ispunili sve trgove u centru Pjongjanga. Nacionalna žalost zvanično je okončana trominutnim ćutanjem tačno u podne po lokalnom vremenu, a sirenama su se oglasili vozovi, brodovi i druga vozila. „Najplemenitije dostignuće velikog druga Kim Džong Ila bilo je da je u potpunosti rešio pitanje naslednika. Poštovani drug Kim Džon Un je vrhovni vođa naše partije, vojske i zemlje. On je nasledio ideologiju, vođstvo, karakter, vrline, istrajnost i hrabrost velikog druga Kim Džon Ila“, rekao je u govoru predsednik Predsedništva Vrhovne narodne skupštine, Kim Jong Nam.

Od kako je njegov otac umro, mediji u Severnoj Koreji su Kim Džong Una okitili nizom novih titula: „veliki naslednik“, „vrhovni vođa“ i „oštroumni lider“. Ne očekuje se da Kim Džong Un postane nacionalni vođa pre nego što to formalno potvrde najviši zvaničnici Radničke partije, parlamenta i vlade. U govoru tokom pomena, glavni politički oficir u Narodnoj armiji, general Kim Džong Gak rekao je da će se vojska posvetiti zaštiti Kim Džong Una, nazvavši ga „vrhovnim vođom revolucionarnih oružanih snaga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari