Sestrinstvo ovčarsko-kablarskog manastira Vaznesenje, zbog odluke da napusti Eparhiju žičku i pređe u „Eparhiju raško-prizrensku u egzilu“ kod raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija, tokom vikenda isterano je iz ove srednjovekovne bogomolje.


Igumanija Jelena (Đurić) se sa sedam monahinja i jednom iskušenicom, kako je rečeno Danasu, trenutno nalazi u drvenoj kolibi na brdu iznad Vaznesenja, nad kojim je upravu preuzeo monah German (Avakumović) iz manastira Ježevica. Izvori našeg lista na terenu tvrde da je policija i juče sprečavala prilaz manastiru i kretanje magistralnim putem Čačak – Užice na skretanju za Vaznesenje.

Sestrinstvo je na dan manastirske slave Spasovdan prošlog četvrtka javno saopštilo da zbog „narastajućeg ekumenizma i novotarija u služenju liturgije u SPC“ napušta Eparhiju Žičku. Nadležni episkop žički Hrizostom sutradan je smenio igumaniju Jelenu sa mesta nastojateljice i naredio da sve monahinje napuste manastir. One su odbile da predaju ključeve manastira dvojici čačanskih sveštenika i monahu Avakumu. Oko manastira su se okupili vernici koji su sveštenoslužiteljima Žičke eparhije izbušili gume na automobilu.

Veća grupa sveštenika, prema nezvaničnim procenama sa terena bilo ih je više od stotinu, u petak uveče vratila se u Vaznesenje pojačana policijom. Sveštenici i policija su na silu „izneli“ iz manastirske porte vernike koji su klečeći pevali akatiste i bogomoljačke pesme, tvrde izvori Danasa. Tokom noći u manastir je stigao i vladika Hrizostom. Sestrinstvo je manastir napustilo u subotu oko pola tri ujutru.

Policijska uprava u Čačku saopštila je da je „u manastiru Vaznesenje došlo do incidenta prilikom izvršenja naredbe Žičke eparhije o prinudnom udaljenju igumanije i osam iskušenica sa manastirskog poseda“. Čačanska policija, kako se navodi u saopštenju, privela je „Miloja Stevanovića (1949) iz Beograda i Nebojšu Dejovića (1986) iz Užica, koji su narušavali javni red i mir i skočili na haubu službenog vozila, pokušavajući da izazovu incident“. Kako je saopšteno, protiv Stevanovića i Dejovića podnete su „prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru i oni su odvedeni pred dežurnog sudiju Prekršajnog suda u Čačku“.

Obojica su potom puštena na slobodu, a pred sudijom za prekršaje danas bi trebalo da se pojave svedoci Miloja Stevanovića, čačanskog privrednika, koji je pre godinu dana izopšten iz SPC zbog pomoći raščinjenom vladici Artemiju i monasima koji su s njim napustili Eparhiju raško-prizrensku. Stevanović negira da je u Vaznesenju počinio prekršaj za koji se tereti.

Stevanović negira optužbe

– U petak uveče, dok sam klečao na molitvi u manastiru Vaznesenje, u bogomolju je ušla grupa sveštenika i naoružanih policajaca. Oni su me, vukući kroz blato, izbacili iz manastirske porte, kao i druge vernike. Pretpostavljam da su mi tada ispali ključevi od kola, koje sam pokušao da pronađem pod svetlom farova policijskih vozila koja su došla pred manastirsku kapiju. Jedno od njih me je udarilo i ja sam pao na haubu. Nebojša Dejović je pokušao da mi pomogne i podigne s haube automobila, u kojem je, kako smo posle saznali, bio i vladika Hrizostom. Prilikom hapšenja oteli su mi mobilni telefon i pocepali njegovu futrolu – kaže za Danas Miloje Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari