Infektolog Delić: Mere postojale na papiru, niko ih nije sprovodio - naravno da nije bilo vreme da se ukinu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ozakonjenje postojećeg stanja – tako infektolog prof. dr Dragan Delić komentariše ukidanje skoro svih protivepidemijskih mera.

– Mere jesu postojale na papiru, ali ih niko nije sprovodio. Naravno da nije bilo vreme da se ukinu. Mi želimo da pratimo evropske zemlje koje ublažavaju mere. Ali mi ne možemo da se poredimo ni po procentu vakcinisanih, ni po disciplinovanosti, ni po odgovornosti. Uostalom, zašto nismo išli ruku pod ruku sa Evropom kada su uvođene strožije mere. Sve ovo je na kraju krajeva očekivano i predvidivo ponašenje Kriznog štaba. Dolaze nam izbori pa ne treba iritirati narod – kaže sagovornik Danasa.

Krizni štab saopštio je juče da se od sutra ukidaju kovid propusnice, ograničenja broja osoba koje se mogu okupiti, ali i maske u zatvorenom prostoru koje će od sada biti preporučene.

Ministarka rada Darija Kisić Tepavčević rekla je da će izuzetak predstavljati zdravstvene ustanove u kojima će maske i dalje biti obavezne.

Dan nakon sednice drugi član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da se medicinski deo KŠ ne slaže sa ukidanjem obaveznog nošenja maski.

On je za Juronjuz Srbija rekao da to građani mogu da protumače kao signal za skidanje maski, što može da dovede do određenih problema i da se javi blagi porast broja zaraženih.

Za prof. dr Dragana Delića upravo ovo je primer kako se dešavalo da Krizni štab kao „hibridna struktura“ donosi odluke u kojima je „struka nadglasana i preglasana“.

– Sve vreme je Krizni štab kao jedno hibridno telo, čije postojanje kada je formiran ni zakon nije predviđao, plivao u političkim i stručnim vodama. Tako se dešavalo da struka bude nadglasana i preglasana. Platili smo nerazumno visoku cenu. Porazno je da život toliko ne vredi u Srbiji. Da svakodnevno umiru naši prijatelji, komšije, rođaci a da to prolazi pored nas i da smo oguglali na smrt. To je za mene kao lekara neprihvatljivo – zaključuje prof. dr Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari