Od subote bez kovid propusnica, dodatna buster doza za sve starije od 18 godina 1Foto: FoNet

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona doneli su odluku da se od subote ukinu kovid propusnice, saopštila je Darija Kisić.

Kako je Kisić saopštila, ukinuta je odluka i o ograničenju broja prisutnih osoba u zatvorenom prostoru, što se pre svega odnosi na bioskope i pozorišta.

„Od subote, svi bioskopi, pozorišta, moći će da rade normalnim režimom rada“, saopštila je Kisić.

Izolacija obolelih od sedam dana ostaje na snazi. Za putnike u međunarodnom saobraćaju važiće sve mere koje su važile i do sada.

Krizni štab doneo je danas preporuku o davanju četvrte i pete doze vakcine protiv koronavirusa.

Uvodi se dodatna buster doza za sve starije od 18 godina i to se odnosi na one sa većim rizikom, a to su oni stariji od 60 godina i koji imaju hronična oboljenja, saopštila je Darija Kisić.

Od subote bez kovid propusnica, dodatna buster doza za sve starije od 18 godina 2
Foto: FoNet

Navodi da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina.

Zadržava se preporuka za nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Četvrta doza preporučuje se ugroženim grupama, starijim od 60 godina, kao i onima sa padom imuniteta (komorbiditetom), bez obzira na uzrast.

Mogućnost ukidanja kovid propusnica ranije je najavio epidemiolog Branislav Tiodorović zbog smanjenja broja novoinficiranih prethodnih nedelja.

„Imamo veliko smanjenje broja zaraženih i kraj što se tiče direktne opasnosti od kovida, biće relativno brzo. Već do kraja marta imaćemo kontrolisanu situaciju“, naveo je Tiodorović.

Dodao je da će članovi Kriznog štaba razgovarati i o tome da se četvrta i peta doza vakcine protiv korona virusa preporuče ugroženim grupama građana, kao i onima koji ne mogu da putuju, zbog vakcina koje nisu priznate u svim državama.

Ocenio je da će proleće i leto „verovatno proći u mirnoj situaciji“ s tim što se kako je dodao, na jesen mora razmišljati o vakcinaciji pre svega ugroženih kategorija.

Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važili posle 22 časa da bi sa porastom broja novozaraženih, njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 22 časa.

Danas je prvi put od početka pandemije korona virusa u Nemačkoj, u jednom danu zabeleženo više od 250 hiljada slučajeva novih zaraza, objavio je Državni epidemiološki institut Robert Koch.

Da je pandemija korona virusa daleko od kraja, upozorio je juče generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Neke zemlje, kao što je recimo Belgija, ublažile su gotovo sve sanitarne mere uvedene zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari