Dnevni list Informer je objavljivanjem teksta sa naslovom „Predsednik NUNS nema ništa protiv ‘ubistva Vučića’“ ugrozio moju ličnu bezbednost, jer optužbe da podržavam ideje o ubistvu premijera Aleksandra Vučića nisu ni naivne ni bezopasne, kaže za Danas Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Kako je objavio na društvenim mrežama, Obradoviću je novinarka Informera poslala SMS poruku kojom ga moli za komentar njegovih tvitova o novinaru Milovanu Brkiću i njegovom tekstu u Tabloidu u kojem se poziva na ubistvo premijera, sa pitanjem „da li je tačno da na neki čudan način, ima razumevanja za to što on radi?“ i „da li je Tabloid dobar pandan pozitivnim naslovnicama o Vučiću ili ne?“

Obradović je na to odgovorio da nema nameru da se pravda i objašnjava da li podržava nekog ko poziva na ubistvo premijera. „Kolumna Milovana Brkića je slučaj kojim treba da se bavi tužilaštvo i umesto što ganjate veštice po novinarskim udruženjima, preporučio bih vam da se obratite nadležnim organima“, odgovorio je novinarki Obradović dodajući da je Brkić davno isključen iz NUNS-a. Nakon toga na naslovnoj strani Informera je osvanuo naslov „Predsednik NUNS nema ništa protiv ubistva Vučića“.

Obradović objašnjava za Danas da je besmisleno uopšte polemisati sa optužbama o navodnoj podršci ubistvu premijera, naročito jer su se, kako kaže, NUNS i on sasvim jasno odredili i prema autoru i sadržini teksta Milovana Brkića u Tabloidu. Objavljivanje ovakvih sadržaja je, ponavlja on, nedopustivo i predstavlja grubo kršenje svih profesionalnih standarda. Prema njegovim rečima, o tekstu bi pre svega trebalo da se izjasne Tužilaštvo i Ministarstvo kulture i informisanja i odgovore na pitanje da li je prekršen zakon.

– Ovakvi tekstovi najviše štete nanose upravo novinarima i medijima. Haranga koja je potom usledila protiv onih koji navodno podržavaju ovakvo ‘novinarstvo’, ima zapravo za cilj stvaranje privida da se protiv premijera vodi nekakva medijska hajka, u kojoj eto i NUNS učestvuje, što naravno nije tačno. Uostalom, ovih dana je objavljena analiza iz koje se vidi da se Aleksandar Vučić, u 2014, našao na 877 naslovnih strana najvažnijih dnevnih listova i samo šest puta u negativnom kontekstu. Ova činjenica, naravno, ne sme biti opravdanje za Brkićev tekst, ali može biti zgodna poštapalica za dokazivanje kako u Srbiji cveta sloboda izražavanja jer mogu da se štampaju i ovakve nepodopštine, navodi Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari