Inicijativa gradskog odbornika u Nišu: Novac ne sme da fali za lične pratioce dece i privatne vrtiće 1Skupština grada Niša: Foto V. Torović

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša i funkcioner opozicione organizacije “Niš, moj grad”, podneo je odborničku inicijativu da se obezbede budžetska sredstva za lične pratioce deci koja su na listi čekanja, kao i dodatna sredstva za funkcionisanje privatnih vrtića. 

“Zahtevam da se rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbede dodatna sredstva za uslugu ličnog pratioca, kako bi se proširila lista, odnosno svi imali podjednaka prava na tu uslugu, kao i da se obezbede dodatnih 50 miliona za funkcionisanje privatnih predškolskih ustanova. Novac ne sme da fali ni u jednom ni u drugom slučaju i Grad je dužan da obezbedi jednake uslove za svu decu”, rekao je Stanklović na konferenciji za novinare.

On je podsetio da je ove godine od prijavljenih 77 kandidata za uslugu ličnog pratioca, njih 27 ostalo na listi čekanja.

“Zašto se pravi razlika među decom kojima je pomoć potrebna? Usluga pružanja odgovarajuće individualne praktične podrške deci radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti podjednako je važna za sve one kojima je ta pomoć potrebna”, rekao je Stanković.

Inicijativa gradskog odbornika u Nišu: Novac ne sme da fali za lične pratioce dece i privatne vrtiće 2
Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

On je podsetio da je zadatak ličnog pratioca da detetu pomogne pri socijalizaciji, komunikaciji, kretanju, govoru, razvijanju pažnje i unapređenju samostalnosti pri oblačenju, odružavanju lične higijene ili ishrani.

Za svako dete se pravi individualni plan koji kreiraju stručnjaci na osnovu procene potreba deteta i u saradnji sa roditeljima.

Stanković je u odborničkoj inicijativi zatražio i da se rebalansom budžeta obezbede dodatna sredstva za privatne vrtiće, kako roditelji ne bi došli u situaciju da plaćaju pun iznos boravka, pošto je novac predviđen ovogodišnjim budžetom “već skoro potrošen jer je lose planiran”.

U privatnim predškolskim ustanovama U Nišu koje imaju verifikaciju Ministarstva prosvete trenutno boravi 650 dece i još toliko je na listi čekanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari