Inicijativa Ne davimo Beograd: Četiri godine od rušenja u Savamali, niko nije odgovarao 1Jedan od protesta zbog rušenja u Savamali Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Od fantomskog rušenja objekata u Savamali, koja se dogodila u izbornoj noći, prošlo je tačno četiri godine, a Inicijativa Ne davimo Beograd ponovo upozorava da za to delo još niko nije odgovarao.

„To nam jasno govori da je kriminalna politička elita iznad zakona i ispred interesa države i građana“, ističu iz inicijative.

Podsećaju da su zbog toga organizovali veliki broj masovnih protesta kojima su zahtevali da svi počinioci odgovaraju, ali da su zauzvrat „naišli na angažovanje celog državnog sistema u odbrani svojih članova koji su u rušenju učestvovali i zataškavanju samog događaja“.

„Iako su veliki pritisci javnosti i građana demaskirali kriminalni karakter naprednjačkog režima, do danas niko nije snosio ni pravne, ni političke posledice za ovaj bahati kriminalni čin. Ali posledice su osetili svi oni koji su govorili o ovom događaju kroz medijsko blaćenje, pritiske, pretnje, prisluškivanje telefona i fizičke nasrtaje koje je režim organizovao protiv nas. Zato što naše društvo nije uspelo da se izbori sa kriminalcima koji ne samo da su ostali na vodećim pozicijama u gradu i državi, već su i napredovali u državnom sistemu, danas smo svedoci da se pojedini mehanizmi megalomanske prevare Beograda na vodi, primenjuju i u drugim krajevima grada“, naglašavaju iz inicijative.

Smatraju da nemerljivo devastiraju grad i državu štetni projekti, kao što je izgradnja gondole na Kalemegdanu, zatim koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, beskonačne koruptivne rekonstrukcije grada, izmeštanje javnog prevoza iz centra, muzička fontana, nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, nemogućnost da se javni prevoz organizuje tako da služi građanima, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom.

„Na primeru Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj ulici, ali i na svemu onome što se dešava u svakodnevnim avanturama kriminalne vlasti, vidimo da je naša država oteta. Ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanjem institucija sistema, ucenama, nasiljem i pretnjama, kao i apsolutnom kontrolom i zloupotrebom medija, naša država je okupirana. Mnogo je primera koje nam to svakodnevo govore, ali rušenje u Hercegovačkoj možda najbolje pokazuje bahatost režima. Za posledicu, ovo ima sve lošije uslove života građana, preko čijih leđa se prelama nezasita glad kriminalne političke elite za profitom“, zaključuju iz Inicijative ne davimo Beograd.