Prekogranična saradnja u oblasti kulture uz korišćenje IPA fondova inicirala je posetu delegacije kulturnih poslenika iz Turn Severina u Rumuniji susednom Kladovu i čelnicima lokalne samouprave, Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo“ i Arheološkog muzeja Đerdapa. Rumunsku delegaciju predvodila je Emilija Mihailesku, menadžerka Centra za kulturu u oblasti okruga Mehedinci, i Doinita Mariana Chircu, direktorka Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“.


– Gosti iz Rumunije i predsednik opštine Kladovo dr Dragan Budujkić konstatovali su da nažalost do sada opštini Kladovo u pisanju projekata nije prioritet bio kultura, i da se ta praksa treba promeniti u korist spajanja ideja i programa dva susedna grada koja fizička razdvaja međunarodna reka Dunav, ali ga spaja zajedničkom istorijom i bogatom kulturnom i prirodnom baštinom – objašnjava direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo“ Žaklina Nikolić.

Kako saznajemo, dogovoreno je da se opštinski stručni timovi iz dve susedne zemlje uključe u izradu projekata sa kojima će opština Kladovo i okrug Mehedinci konkurisati za finansijsku podršku EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari