Inicijativa za uvođenje prvog zakona o Hitnoj pomoći 1Foto: Z.S.M.

Kako Srbija nema zakonsku regulativu koja kontroliše službu hitne pomoći, više od milion građana nema pristup ovoj službi. To se odnosi na mesta koja broje manje od 25 hiljada stanovnika.

Tim povodom danas je organizovana konferencija za novinare na kojoj su zaposleni u Hitnoj pomoći sa predsednikom pokreta „Pravo na život – Meri“ objavili inicijativu za uvođenje prvog zakona o Hitnoj pomoći.

Predlog zakona predviđa centralizaciju poziva, dispečerske centre u svakom upravnom okrugu, kazne za nesavesne građane, status službenog lica za članove terenske ekipe.

„Hitna pomoć mora biti jednako dostupna svima i svi građani moraju imati mogućnost da dobiju adekvatnu, efikasnu urgentnu medicinsku pomoć. To, sada, nije slučaj. Hitna pomoć nije dostupna za milion građana Srbije koji žive u sredinama sa manje od 25.000 stanovnika“, rekao je Dejan Zejnula, predsednik Pokreta „Pravo na život – Meri“ i dodao da se protokoli o trijaži poziva različito donose u različitim mestima.

„Ne postoji jedinstveni protokol za trijažu poziva i na pozive građana odgovara se različito u različitim gradovima“, rekao je Zejnula.

Doktorka Aleksandra Paunović, načelnica Službe hitne pomoći iz Negotina, napomenula je da ne postoji jedinstveni obavezujući protokol koji propisuje u kojim situacijama hitna pomoć mora da se odazove na poziv kao i na to što ne postoji jedinstvena procedura za preuzimanje pacijenata po prijemu u bolnicu.

Na današnjoj konferenciji bio je prisutan Milija Miletić, iz poslaničkog kluba Srpske napredne stranke i predsednik Ujednjene seljačke stranke. Na kraju događaja predlog zakona mu je uručio predsednik Pokreta Meri Dejan Zejnula.

Šta sadrži predlog zakona

Predlog zakona predlaže centralizaciju poziva i uvođenje dispečerskih centara u upravnim okruzima. Na pozive bi se javljali obučeni lekari koji poznaju protokol za trijažu poziva. Takođe, zakon predviđa da članovi terenskih ekipa dobiju status službenih lica i da se uvedu novčane kazne za građane koji zovu hitnu službu kada nema indicija za dolazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari