Bacotić: Institucije u Srbiji su stranačka batina Srpske napredne stranke 1Željko Bacotić/Foto: Nenad Kovačević

„Srbija je postala Kolumbija na Balkanu i moramo hitno da reagujemo. Hajde, prvo da smenimo ovu vlast, pa ćemo se smenjivati svake godine i ranije, kao u Italiji. Smenjivost vlasti je suština demokratije. Vlast u Srbiji je smenjivana 2004, 2008. i 2012. godine i zašto je to sada problem? Nije valjda da je ovo sada najbolje što imamo u zemlji?“

To za Danas kaže dr Željko Bacotić, predsednik užičkih demokrata i ugledni lekar specijalista urologije u užikoj bolnci, kome je policija u subotu, uoči blokade saobraćajnice u tom gradu, zakucala na vrata porodičnog stana i prenela mu upozorenje režima da bi trebalo „da se okane opozicionih aktivnosti i organizovanja protesta i blokada. I pored toga, bio je na blokadi.

Zašto ste se politički angažovali, kada imate profesionalni i lični ugled u gradu, a i materijalno ste zbrinuli svoju porodicu?

– To nisu ograničavajići faktori za društveni i politički akivizam. Ljudi koji imaju lični i profesinalni dignitet trebalo bi da se javno angažuju i da se bave problemima društva. Na njih bi trebalo da se ugledaju građani, kako bismo zajedno oterali ovo zlo sa političke scene Srbije. Ni ja se, do pre nekoliko godina, nisam bavio politikom, ali sam u sve to ušao iz nužde i potrebno je da se toj brobi pridruži što više ljudi.

Vi ste, od pre pola godine, predsednik užičkog odbora DS. Jeste li se pokajali zbog takvog vida angažovanja?

– Bilo je dileme o tome da li da se angažujem i na takav način, ali morao sam nešto da preuzmem, jer ne želim da trpim sve ovo što nam se dešava. Znao sam da će biti posledica i neprijatnosti, ali nosim se sa njima. Mnogo bolje se  osećam. Osećam da radim nešto korisno i izazivam reakciju vlasti kriminalne Srpske napredne stranke. To je zlo, koje se neopravdano omasovilo i koga Srbija što pre treba da se oslobodi. Sve su to likovi iz Miloševićevog doba, za koje smo mislili da je to njihova najcrnja faza. Međutim, posle trideset i jednu godinu, nakon svega što su nam uradili, oni ponovo odlučuju o našim životima. Oni su moj lični poraz i poraz celog našeg društva. To je nepodnošljivo i zbog toga sam se angažovao.

Policajci su dolazili na vrata Vašeg porodičnog stana, kao i na vrata još nekoliko Užičana uoči subotnje blokade puta u Užicu, i preneli Vam poruke „iz Beograda, odozgo“ da se okanete opoziconih aktivnosti i organizovanja protesta. Kako ste doživeli to upozorenje?

– To je još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja i pritisaka. To je dokaz o zloupotrebi institucija, koje je SNS pretvorila u svoju stranačku batinu. Toliko je to abnormalno da čovek, jednostavno, bude zatečen. To se nije desilo samo meni, već i mnogim ljudima u pedesetak gradova Srbije, što znači je u pitanju sinhronizovana akcija režima s cijem da se izvrše pritisci na ljude koji protestuju, ali vlast u toj nameri nije uspela.

Jeste li Vi i Vaša porodica uplašeni zbog takvih „poruka“ i pritisaka režima?

– Starijem sinu smo sve to objasnili, ali ne i mlađem jer on još uvek ne razume šta se dešava. Supruga i ja se nismo uplašili, pošto je to očekivana šarada režima. I supruga i ja smo lekari specijalisti i imamo opciju da, kao i drugi zdravstveni radnici, odemo iz Srbije, ali nećemo. Nećemo da odemo, da bi se batinaši i narko-dileri širili Srbijom.

I Užičani su, u subotu, dokazali da se ne plaše, jer je blokada bila jedan od najmasovnijih protesta poslednjih nekoliko godina…

– Bila su dva ili tri protesta „1 od 5 miliona“, pre bojkota poslednjih izbora, koja su možda bila i brojnija, ali protest u subotu je bio uspešan i masovan, jer su mu se pridružili mnogi građani, koji nisi članovi partija. Tako i treba da bude, kad postoje i volja i motiv.

Ipak, šef države Aleksandar Vučić poručuje da „ulica neće voditi politiku u Srbiji“ i kako tumačite takvu poruku?

– Možda politiku u Srbiji treba da vode njegovi sa tribina? Niko ne želi da bude na ulici po ovoj hladnoći da bi zahtevao od državnih institicija da rade po zakonu, za šta ih plaćamo. Pogledajte Narodnu skupštinu. Ona je istorijska sramota Srbije. Jednostavno, nema načina da se kroz institucije uredi zemlja i zbog toga se revolt građana preselio na ulicu. Nema „ventila“ u društvu. Sve institucije su urušene i partokratija je „pojela“ Srbiju.  Ovo je poslednji trenutak da reagujemo i uredimo zemlju.

Moramo sami da uredimo državu

„Neće se pojaviti u Srbiji mesija, crn, visok, lep, sa plavim očima i tri fakultetske diplome, da uradi sve za nas. Mi to moramo sami da uradimo i naš jedini cilj je menjanje celokupnog kriminalnog režima“, poručuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari