Institut za javno zdravlje Kragujevac: Nije pet beba sada obolelo od velikog kašlja, nego od avgusta do danas 1foto FoNet/Fond B92

Institut za javno zdravlje Kragujevac saopštio je da nije došlo do povećanja broja obolelih beba od velikog kašlja, nakon što se u medijima pojavila informacija da je u Šumadiji pet beba obolelo od ove bolesti. „Način na koji su pojedini mediji preneli pomenutu informaciju navodi na zaključak da je trenutno u Šumadiji obolelo pet beba, što nije tačno“, navodi Institut.

Kako dodaju, u Šumadijskom uprvanom okrugu od početka epidemije velikog kašlja, odnosno od avgusta 2023. godine do 21. februara 2024. godine, potvrđeno je pet obolelih slučajeva i to po jedan u avgustu, novembru, decembru, januaru i februaru. Svi oboleli su bili u uzrastu kada nije bilo moguće otpočeti obaveznu imunizaciju (bebe mlađe od 2 meseca).

„Institut za javno zdravlje Kragujevac vrši pojačani epidemiološki nadzor nad pertussis-om i o svim novootkrivenim slučajevima izveštava Institut za javno zdravlje Srbije, Dr Milan Jovanović Batut, tako da su podaci o obolelima od Pertussis-a za teritoriju Šumadijskog upravnog okruga javno dostupni i na sajtu Batuta.

Epidemiološkim upitnikom dobijeni podaci ne ukazuju na međusobnu povezanost obolelih, ni prostorno ni vremenski i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Naglašavamo da na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga obuhvat obaveznom imunizacijom dece vakcinom proiv Pertussis-a beleži visoke procente, iznad 95 odsto“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari