deca vakcinacijafoto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine poručuju da nema razloga za strah od epidemije morbila.

U Srbiji je prošle sedmice potvrđen četvrti slučaj morbila i to kod obolelog iz Novog Sada, saopštio je Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“. U pitanju je odrasla osoba koja je vakcnisana jednom dozom vakcine.

Preliminarni podaci od prošle godine pokazuju da je dodatnom imunizacijom koja je počela 2021. godine, kada je registrovan najniži obuhvat vakcinisanih, pogotovo mmr vakcinom, imunološka situacija je znatno popravljena, kazala je za RTV primarijus doktorka Svetlana Ilić specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Statistika kaže da ulaskom jedne osobe obolele od malih boginja među neimunizovanu populaciju 10 do 20 osoba može da se razboli od morbila.

Period inkubacije je od 7 do 18 dana, a prvi simptomi su temperatura, malaksalost, konjuktivitis, suzne oči, curenje iz nosa, kašalj, podseća doktorka Ilić.

Kako bi zdravstvene institucije imale kontrolu nad epidemijom malih boginja, od 7. februara su na snazi pooštrene mere nadzora koje podrazumevaju pojačanu kontrolu dečijih zdravstvenih kartona.

Pored dece koja nisu primila mmr vakcinu do druge godine, u najvećoj opsanosti od morbila su odrasli koji suvakcinisani samo jednom dozom te vakcine.

Nijedan kožni osip, pogotovo ako je praćen iole povišenom temperaturom ne treba prepuštati slučaju, već se javiti u prvu dežurnu ambulantu, naglašava epidemiolog doktorka Svetlana Ilić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari