Alarmantan porast zaraženih malim boginjama u Evropi i regionu, direktorka "Batuta" apeluje: "vakcinišite decu" 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je u Evropi veliki porast slučajeva zaraze malim boginjama – gotovo 45 puta više slučajeva nego 2022. godine. I u regionu je alarmantno – u Rumuniji je zabeleženo oko 3.000 slučajeva, a zaraženih ima i u Sarajevu i Tuzli u BiH. Direktorka Instituta „Batut“ prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila, ali je apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno.

Jovanović je rekla za RTS da su slučajevi malih boginja registrovani u okruženju.

„U Rumuniji je prošle godine registrovano negde oko 3.000 slučajeva, tako da je taj porast broja sa kliničkom manifestacijom morbila na teritoriji Rumunije u stvari dokaz da je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u toj zemlji pao“, rekla je profesorka Jovanović.

Istakla je da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila i da nema razloga za zabrinutost, ali ima za odgovornost.

„Još jednom ovom prilikom apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno, jer dok se registruju slučajevi morbila u našem regionu i s obzirom na to da su putovanja česta i migracije česte, dolazimo u situaciju da budemo u kontaktu sa nevakcinisanom decom i upravo je ta vrsta nepostojanja zaštite često rizik za svu decu koja nisu pravovremeno vakcinisana“, navela je Jovanovićeva.

Podsetila je da su u Srbiji poslednji put morbili registrovani u aprilu prošle godine i da je tokom cele 2023. godine zabeleženo 50 slučajeva u Srbiji, od čega u Smederevu 43.

Profesorka Jovanović je istakla da su slučajevi malih boginja u BiH registrovani na području Kantona Sarajevo i u Tuzli i napomenula da je reč o zaraznoj bolesti koja se najbrže širi.

„Glavna poruka ovog trenutka je – ne odlagati vakcinaciju, vakcinisati pravovremeno decu. I samo da ponovimo, dete sa 12 meseci života stiče pravo da primi prvu dozu zaštite MMR vakcine kojom će biti zaštićeno od malih boginja. Drugu dozu primiće pre polaska u školu“, rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece, a da je trenutno u Srbiji protiv morbila vakcinisan 81 procenat dece, a da obuhvat bude veći uoči polaska u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari