Institut za onkologiju u Kamenici dobio iks nož: Svake godine 10.000 građana Vojvodine oboli od raka 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici danas je isporučen linearni akcelerator, poznatiji kao iks nož. Time je Univerzitetski klinički centar Vojvodine (UKCV) postao druga ustanova u Srbiji, pored Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (UKCS), koja ima taj aparat za lečenje malignih bolesti.

Prema objavljenim informacijama, sada će se i u Institutu u Kamenici primenjivati najsavremenija radioterapija malignih bolesti, odnosno radio hirurgija.

Kako je saopšteno, ova procedura podrazumeva da lečenje pacijenata može da se završi i u jednom danu.

U toku je instalacija aparata, javlja RTV, a potom sledi edukacija i obuka stručnog kadra, posle čega će uređaj biti u upotrebi za pacijente.

Institut za onkologiju u Kamenici dobio iks nož: Svake godine 10.000 građana Vojvodine oboli od raka 2
Iks nož, Foto: Univerzitetski klinički centar Srbije

Narednih dana, u PET centar novoizgrađenog dela objekta Kamenica 3, će stići i SPECT i PET CT aparati, namenjeni najsavremenijoj dijagnostici obolelih od malignih bolesti.

Koliko je važna ova vest, govori i podatak da u Vojvodini svake godine neku od malignih bolesti dobije više od 10.000 građana.

Iks nož, podsetimo, pripada takozvanoj stereotaksičnoj radiohirurgiji, u najkraćem, menja hirurško lečenje.

Kako su ranije lekari obajsnili, aparat uništava tačno odabrana područja tumora i metastaza, uz maksimalnu preciznost i minimalno oštećenje zdravog tkiva.

Prema istim podacima, mogu da se leče oboleli od svih vrsta tumora, u zavisnosti od propisanih indikacija.

Istovremeno, iks nož može da se koristiti za tumore glave, koji nisu veći od četiri centimetra, u vratu do tri centimetra, dok u telu oni mogu da budu veličine pet centimetara.

Taj aparat može da zrači celo telo, a da pritom ne ošteti okolno zdravo tkivo, zbog čega je bezbedan za primenu i kod dece.

Ranije su pacijenti zbog terapije iks nožem išli u inostranstvo, a sada mogu da se leče u dva velika klinička centra u Srbiji.

Prvi iks nož stigao je u Srbiju pre četiri godine, a prvi pacijent lečen je metodom zračenja 31. oktobra 2018, o čemu svedoče podaci na sajtu UKCS.  

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari