Internacionalna večera za decu migrante u centru Lazarevca 1Foto: Žensko udruženje kolubarskog okruga

Žensko udruženje kolubarskog okruga je 31. oktobra organizovalo Internacionalnu večeru u Lazarevcu za decu migrante koja su u Srbiju pristigla bez pratnje roditelja, rođaka i drugih članova porodice.

Deca migranti (uzrasta od 14 do 18 godina) kojih najviše ima iz Irana, Avganistana i Somalije u Srbiji su smeštena u Centru za azil ,,Bogovađa“. O njihovim potrebama brinu se zaposleni Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije i radnice Centra za socijalni rad ,,Solidarnost”.

Na večeri koju je organizovalo Žensko udruženje kolubarskog okruga služila su se tradicionalna jela iz zemalja odakle su deca došla. Kako kaže predsednica Udruženja Jelena Ružić, radilo se o originalnim receptima koje su deca dobila od članova porodice koji su ostali tamo, a sa kojima su uspeli da uspostave kontakt.

Internacionalna večera za decu migrante u centru Lazarevca 2
Foto: Žensko udruženje kolubarskog okruga

Tokom manifestacije su se delili flajeri sa osnovnim informacijama o zemljama iz koje su deca, kao i informacije o razlozima njihovog odlaska.

Manifestaciju je obišao i predsednik Saveta za migracije GO Lazarevac koji je poželeo dobrodošlicu deci i zajedno sa njima delio flajere i razgovarao sa građanima.

Događaj je prošao bez incidenata i građani su imali pozitivne reakcije jer su kroz takvu manifestaciju uspeli da dobiju bolji uvid u to kako je deci migrantima pa da time steknu drugačije mišljenje. Mnogi nisu znali da u tom okrugu postoji mesto za brigu o deci migrantima.

O reakcijama dece na događaj, Jelena Ružić je rekla: „Deca sa kojima mi radimo su izuzetno strpljiva, fina, čak i suzdržana. Oni su tek nakon pola sata pitali da li smeju da uzmu jela koja su zapravo bila namenjena njima. Bili su oduševljeni ukusima jela koja ih podsećaju na rodnu zemlju“.

Razbijanje stereotipa

Žensko udruženje kolubarskog okruga postoji od 2013. godine i njihova vizija je društvo jednakih mogućnosti u kome se ljudi odgovorno ponašaju jedni prema drugima i okruženju uvažavajući sve različitosti.

Internacionalna večera za decu migrante u centru Lazarevca 3
Foto: Žensko udruženje kolubarskog okruga

Pre dva meseca su stupili u kontakt sa Centrom za socijalni rad ,,Solidarnost“ koji je maloletnoj deci dodelio staratelje jer tako nalaže zakon, pa su preko staratelja došli do kontakta sa decom.

Kroz dva meseca saradnje organizovali su dnevni izlet u konjičkom klubu u Aranđelovcu, a deca su posetila i kancelarije Udruženja. Tu su se potpisali kako na svom, tako i na srpskom jeziku.

,,Naš osnovni cilj je da razbijemo stereotipe na lokalnom nivou, da pošaljemo lepu poruku i promenimo sliku kakva je često prikazana u medijima“, kaže predsednica Udruženja.

Prema informacijama staratelja maloletne dece migranata, poslednjih par meseci najviše dece pristiže iz Avganistana zbog tamošnje situacije. Međutim, ni u drugim zemljama odakle deca dolaze (Iran i Somalija) situacija nije bolja.

U Somaliji je prosečan životni vek 51 godina, a od 1 000 dece njih 180 ne doživi petu godinu života. U Iranu je cena hrane više nego udvostručena od uvođenja sankcija, piše na sajtu Udruženja.

Deca često trpe fizičko nasilje pri svom putu, posebno na granici sa Turskom kako nam kaže predsednica Udruženja. U nekim zemljama im oduzimaju mobilne telefone i novac, dok u Srbiji nije takav slučaj. Generalni utisak članova Udruženja je da se deca osećaju prijatno u Srbiji, ali ne planiraju da ostanu ovde.

„Naš je utisak da nakon prvog šoka kada stignu i bivaju smešteni, osećaju se prijatno jer nestaje strah od fizičkog nasilja. Neki govore i engleski jezik, lepo im i ide i učenje srpskog, ali oni nemaju odobrenje porodice da ostanu već planiraju da idu dalje“, priča Jelena Ružić.

Na pitanje kolika je podrška različitih institucija za ovakve situacije, ona odgovara da kako se Udruženje bavi različitim temama, za neke postoji veća otvorenost, a za neke manja. Kao problem navodi i slabu podršku medija i nedovoljno informacija zbog kojih mnogi ne znaju o čemu se zapravo radi. Kako Jelena zaključuje ,,protok informacija je negde zapeo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari