Prvih dana aprila nastavljena je izgradnja gasovodne mreže u Somboru i do kraja jula biće izgrađeno 110 kilometra mreže, odnosno grad će imati mrežu od ravno 210 kilometara. To je investicija od šest miliona evra. Rade Šaša, direktor Sombor-gasa, rekao je juče novinarima da će potom početi gasifikacija prigradskih naselja i 16 somborskih sela, prvo onih koja su od grada udaljena 10 – 12 kilometara.

Prvih dana aprila nastavljena je izgradnja gasovodne mreže u Somboru i do kraja jula biće izgrađeno 110 kilometra mreže, odnosno grad će imati mrežu od ravno 210 kilometara. To je investicija od šest miliona evra. Rade Šaša, direktor Sombor-gasa, rekao je juče novinarima da će potom početi gasifikacija prigradskih naselja i 16 somborskih sela, prvo onih koja su od grada udaljena 10 – 12 kilometara. Na mrežu niskog pritiska u Somboru dosad je priključeno oko 1.000 individualnih domaćinstava, procena je da će do početka grejne sezone biti priključeno još 650. Tu mogućnost ima još oko 12.000 domaćinstava.
– Cena priključka nije menjana već tri godine, bez PDV iznosi 925 evra, s tim što za gotovinsko plaćanje odobravamo popust od 10 odsto. Odobravamo otplatu i na 12 meseci, beskamatno, a mesečna rata je 91 evro. Za otplatu na 25 rata godišnja kamata je 5,8 odsto, a mesečna rata 49 evra. Gas je najjeftiniji energent, a primera radi prosečno domaćinstvo, koje je na ovaj način zagrevalo stan, imalo je godišnji trošak od oko 37.000 dinara – rekao je Šaša.
Uz cenu priključka od 925 evra domaćinstvima je za izgradnju unutrašnjih instalacija potrebno još 1.000 do 1.500 evra. Direktor Šaša ističe da su mere bezbednosti maksimalne i da u poslednje tri godine nije bilo ni najmanjeg problema s korišćenjem gasa. Ovaj energent listom su prihvatili privredni kolektivi, dosad ih je priključeno oko 60, a uskoro će gas stići do Somboleda i somborske bolnice. Inače, većinski vlasnik Sombor-gasa je zagrebačka Monmontaža sa 67 odsto, a u strukturi kapitala učešće opštine Sombor je 33 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari