Inženjeru iz Bora prekršajni nalog za blokadu puta na kojoj nije bio 1Foto: Timočka.rs/Aleksandar Canić

Igoru Veliću, inženjeru saobraćaja iz Bora, na kućnu adresu stigao je prekršajni nalog zbog blokade puta 11. decembra u centru Bora u kojoj, prema njegovim rečima, nijednog trenutka nije učestvovao. On je ovo doživeo kao vid pritiska i napad na njegov profesionalni i stručni rad, kaljanje ugleda i časti, ali i napad na njegov naučno-istraživački rad koji je posvećen problemima bezbednosti saobraćaja u Boru.

U izjavi dostavljenoj Danasu Velić poručuje da je zabrinut za svoju bezbednost.

„U slučaju da mi se nešto desi smatraću odgovornim pripadnike Policijske uprave i predstavnike vlasti u Boru“, navodi Velić.

On objašnjava da je njegov celokupan rad kao master inženjera saobraćaja i predsednika udruženja za bezbednost saobraćaja Sigurne Staze – Bor dostupan na sajtovima sigurnestaze.com, mobilitybor.com, pristupacnostbor.com i bor.sigurnestaze.com.

„Ove godine sam izdao i knjigu ‘Siguran smer’ – vodič kroz osnovna pravila saobraćaja i besplatne primerke podelio svim osnovnim školama (seoske i gradske) na teritoriji Bora, Zaječara, Negotina i Boljevca. Donosioci odluka u GU Bor ovaj poduhvat nisu podržali. Napravio sam i prvi GIS softver za bezbednost saobraćaja i urbanu mobilnost na teritoriji jugoistočne Evrope (dostupan na mobilitybor.com) koji kreatori saobraćajne politike u gradskoj upravi nisu podržali.
Takođe, ove godine sam napravio i mobilnu i web GIS aplikaciju koja se bavi saobraćajnim i urbanističkim problemima koje imaju osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora (dostupno na pristupacnostbor.com)“, ističe Velić.

Objašnjava da je za svoj rad dobio dve prestižne nagrade.

Njegovi radovi su predstavljeni na nekoliko međunarodnih konferencija i u Domu Narodne Skupštine, a pored toga stručni tekstovi su mu objavljivani u naučnim zbornicima i časopisima i na nekoliko online portala.

Velić pretpostavlja da bi skriveni motiv za ovaj prekršajni nalog moglo da bude njegovo učestalo skretanje pažnje na probleme u saobraćaju sa kojima se lokalna zajednica suočava i na propuste nadležnih institucija u tom pogledu.

Na svom Fejsbuk profilu, Velić je podsetio na stanje u kakvom se nalazi Policijska uprava u Boru, čemu svedoči hapšenje policajaca zbog trgovine uticajem, krajem juna ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari