Irinej: Ne mogu da ne progovorim o našem Kosovu

Ostavite komentar


  1. Patrijarh, izgleda, zaboravlja da njegov posao nije cuvanje teritorija nego spasavanje dusa. Moram mu odati priznanje sto cuvanje „svetog“ Kosova i njegovo eventualno vracanje ako ga izgubi trazi da ostvari molitvom za bozju pomoc a ne nozem i puskom.
    Malo me je zacudilo da Danas prenosi ceo Patrijarhov govor. Tek sta ces, leto je pa bolje i Patrijarhov govor na Vidikovcu nego dvoglava telad u Donjoj Pambukovici.

  2. Tako smo cuvali i nase svetinje u Hrvatskoj i sta je krajnji rezultat.Mora se naci kompromis i uzeti sta se moze da opet ne izgubimo sve.

  3. Kosovo je nasa iluzija. Nismo Koperfildi bas da se toliko bavimo iluzijama. Kraj konac. Snimajte filmove, pisite knjige, pravite igrice , socijalne mreze ali prestanite u realnosti da nas zaludjujete time vise.

  4. Сви ви који глумите вернике, поклонили сте Косово. Прочитајте овај текст неколико пута, да видите како воли Косово.

    1. Немају они каде да читају.Треба прво појести сендвиче и коментарисати све текстове који се на овом сајту појаве.

  5. Pitao bih Irineja:
    Posle odlaska Osmanlija sa ovih prostora koliko smo džamija mi Srbi zapalili I porušili? Preko 50 hiljada jel tako?
    Odglvor će biti: Šta će džamije pravoslavnom narodu.
    Isto će da odgovore I na Kosovu: Šta će crkve muslimanskom narodu?
    Jesu li pravoslavne crkve svetije od katoličkih I protestanskih crkava takodje I muslimanskih džamija?
    Smejurija.
    Pred Bogom su sve iste vrednosti.
    Problem su nevernici.

    1. Zulfikare Zvizdicu, Osmanlije nisu pozvane u goste u srpskim zemljama nego su pet vekova klali, palili, otimali decu, pljackali i rusili crkve i na silu prevodili u islam srpsko stanovnistvo.

      1. Slabo ti to Đole znaš,da su urci to radili što kažeš za pet stotina godina(pet stotina) ne bi bilo ni jednog Srbina,niti jedne crkve.Nije bilo ni klanja ni sistemskog uništavanja naroda,bili su to ugovorno-vazalni odnosi,sa jasnim pravima,ali i obavezama.

      2. @Zoran Zvezdić Jedino se slažem sa vama u vašem komentaru da su pred Bogom svi iste vrednosti, a za ostalo bi trebalo nadoknaditi vaše propuštene časove istorije.

      3. Ako je tako kao što ti kažeš kako su ostale sve ove crkve? To su laži SPC. Da su klali ne bi ostao nijedan Srbin.
        Naprotiv oni su pomogli da se namnožimo sa velikim priraštajom stanovništva. Nije bilo bele kuge kao sada.

      4. Osmanlije su bile najveća sila na svetu. Vladale 750 godina na tri kontinenta. 525 godina u Evropi a Azija I Afrika 750 godina.
        Nazivati Turska imperija je greška je medju Osmanlijama su bili razni narodi kao Turci, Tatari, Pomaci, Srbi muslimani (kao Mehmet Paša Sokolović),Albanci, Arapi, Persijanci, Torbeši, Turkmeni, Azerbejdžanci, Kazaci, Pakistanci I još puno naroda koji nisu Turci a imali su Osmanlijsko državljanstvo. Državno uredjenje je bilo od sjedinjenih osmanlijskih vilajeta uredjeno.
        Amerika je stvorena na uzor I primer Osmanlija. Svi narodi su imali pravo na svoj jezik I veru. Hrišćani nisu bili oporezovani.
        Zbog toga su stariji Srbi za vreme kraljevine Srbije govorili „Ah ta pusta Turska.
        Posle pada Osmanlija od strane Kemala Ataturka stvorena je Republika Turska 1923 godine. Srbija je starija država od Turske. On je ratovao I protiv Osmanlija.
        Nazivati Osmansku državu Turskom je pogrešno.
        Jedan čas iz istorije za Djoleta Džaferija.

  6. Sačuvaj nas Bože i od onih koji hoće da se razgraniče,da daju srpsko za srpsko.

  7. Mi smo za Kosovo vezani emotivno, kroz istoriju, naše najveće svetkovine su dole i naravno da ne mozemo ravnodusno gledati na sve što se dole desava!

  8. Pa što ne premesti sedište crkve na Kosovo ako je to naš Jerusalim? Preseli se na Kosovo i budi uteha našem narodu dole ako ti je toliko stalo do njega, ali problem je što patrijarhu nije stalo ni do Kosova ni do naroda.

  9. Ako patrijarh ne moze da ne progovori o Kosovu, ne mogu ni ja da se ne izjasnim o njegovim porukama. Potpuno zamenjuje teze, da li namerno ili slucajno, ne znam. Patrijarh prica samo o ocuvanju teritorije, a i sam zna da ocuvanje teritorije nije presudno za ocuvanje naroda. Da ne duzim mnogo, porucio bih patrijarhu da se brine za narod, a ne teritorije. Lako je vratiti terirotiju ako imas narod, to smo uradili posle skoro 500 godina robovnja pod Turcima. Ali, sta ce nam teritorija, ako nam se narod brojcano smanjuje? Teritorija ne mzoe da vrati narod, narod teritoriju moze.

  10. Patrijarh Irinej podrzava predsednika Vucica u njegovoj borbi za resavanje problema na KiM

  11. je li momak..da pustimo Kosovo za trenutak..hteo bih da te pitam za koliko para je vama od Apostola predata institucija krštenja?? Vidim da od osoba zainteresovanih za krštenje, srpska pravoslavna crkva traži: 7.000 RSD u kešu + kilo brašna+kilo šećera+litar zejtina+litar rakije+litar crnog vina… ODGOVORI MI NA PITANJE

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.