Islamska zajednica u Srbiji obeležila tri decenije postojanja Mešihata 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Svečanom akademijom Islamska zajednica (IZ) u Srbiji obeležila je trideset godina postojanja svog Mešihata, koji je, na početku, bio vrhovno telo IZ Sandžaka.

Raspad velike Jugoslavije, označio je i organizovanje IZ po novonastalim državama. U Novom Pazaru su, tada bliski saradnici, Sulejman Ugljanin i Muamer Zukorlić, posle osnivanja SDA Sandžaka, osnovali Iz Sabdžaka , čiji je prvi predsednik i muftija postao dvadesettrogodišnji Zukorlić.

Glavni u IZ Sandžaka i u Srbiji, ostao je sve do 2013.godine, kada je ušao u politiku i postao lider Stranke pravde i pomirenja (SPP). Za dve decenije na mestu vrhovnog verskog poglavara, pod okriljem IZ, izgradio je obrazovno-versko-politički sistem.
Zbog svih zasluga za formiranje IZ i njen opstanak, muftiji Zukorliću bio je posvećen znatan deo govora predsednika Mešihata IZ u Srbiji muftije Mevluda Dudića.

Muftija Dudić je, u svom obraćanju, naglasio da je ponosan na sve što je, u prethodnom periodu, urađeno. Ocenio je da je „IZ od obamrle starice majke, postala zvezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru“.

-Želim da znate, da vas IZ neće izneveriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno, prethodnih trideset godina, mora se čuvati, unapređivati i dalje razvijati na opštu radost muslimana i svih dobrih ljudi – poručio je glavni muftija IZ u Srbiji Dudić.

Skupu u Novom Pazaru, prisustvovao je i reisu-l-ulema IZ BiH Husein Kavazović.

On je pozvao sve muslimane u Sandžaku i Srbiji,da ulože napor i ujedine se oko Mešihata, „da postanu jedinstvena snaga“.

-Ne častite, to da uradite. Tada ćemo svi osetiti rasterećenje u dobiti novi podsticaj za dalji razvoj i unapređenje kako naše lokalne sredine, kao i društva uopšte. Tako ćemo biti kadri uspešno da se nosimo sa izazovima koji nam idu u susret, a oni su, neka znate, veliki i složeni – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

IZ Sandžaka je, u proleće 2007.godine, postala IZ u Srbiji. Organizaciono je vezana za IZ BiH i priznaje bosansko-hercegovačkog vrhovnog poglavara muslimana Kavazovića.

Do raskola u IZ u Srbiji došlo je pre šesnaest godina. Od tada deluju dve IZ – Srbije i u Srbiji, koje se međusibno ne priznaju.

Svečanosti IZ u Srbiji, prisustvovali su predstavnici IZ iz regiona, Dijaneta Turske i iz desetak amabasada arapskih zemalja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari