Istraga o realizaciji prekograničnog projekta EU vezanog za Cerjansku pećinu kod Niša 1Foto: TON

Niški gradski većnik Nenad Stanković saopštio je danas da se „sprovodi istraga“ u vezi sa projektom prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske koji finansira Evropska unija, a u okviru kojeg je izgrađen Centar za posetioce kod Cerjanske pećine, prirodnog dobra prve kategorije i druge najveće pećine u Srbiji.

„Sprovodi se istraga u vezi sa realizacijom ovog projekta prekogranične saradnje i videćemo kako će ona da se završi. Koliko znam, nisu isplaćena sva finansijska sredstva. Projekat je sa naše strane realizovala Turistička organizacija Niša u vreme dok je direktor bio Uroš Parlić“, rekao je većnik Stanković (SNS), zadužen za planiranje i izgradnju, na sednici Skupštine grada.

Odbornik Branislav Jovanović, iz opozicione koalicije „Niš, moj grad“, izneo je sumnju da je neko iz Grada „lagao ili obmanjivao“ EU u vezi sa ovim projektom, kao i bojazan da Vizitorski centar za posetioce uopšte nema upotrebnu dozvolu.

„Mi tek danas usvajamo Plan detaljne regulacije naselja Cerje u gradskoj opštini Pantelej, a Vizitorski centar je izgrađen još pre nekoliko godina, biće bez upotrebne dozvole. Pritom, taj centar nema ni struju, ni vodu, ni kanalizaciju“, rekao je Jovanović.

Odbornik Uroš Radulović (SNS) je kazao da je već više puta izvršena kontrola realizacije ovog projekta, na nivou grada, Republike i EU, a da vizitorski centar za posetioce kod Cerjanske pećine “ima upotrebnu dozvolu”.

„Ovaj projekat nije naneo nikakvu štetu Gradu, za razliku od ulica koje je prethodna vlast gradila bez dozvola i bez izvršene faktičke eksproprijacije, pa nas građani i dan danas tuže“, rekao je on.

Vizitorski centar kod Cerjanske pećine pušten je u rad još sredinom 2019. godine, uz najavu da će tu turisti moći da se “okrepe, kupe neki suvenir ili se sklone od kiše”.

“Vizitorski centar je neka vrsta kamena temeljca za dalji razvoj ovog regiona oko Cerjanske pećine, Kameničkog visa i svih staza koje se nalaze na ovom području. Očekujemo da se ovaj deo razvije i dolazi što više turista”, rekao je tada direktor TON-a Parlić.

On je precizirao da je projektom prekogranične saradnje predviđeno otvaranje vizitorskog centra, od 250 kvadrata, kao i nabavka oko 40 kompleta opreme za obilazak pećine, koji podrazumevaju zaštitna odela, lampe, toki-voki uređaje, šlemove, čizme, vreća za spavanje, i slično.

Prethodni gradonačelnik Darko Bulatović tada je kazao da gradnja ovog Centra košta 25 miliona dinara, a da je učešće Grada 25 odsto.

U julu 2019. godine završen je i ostatak prilaznog puta od 300 metara ka Vizitorskom centru i Cerjanskoj pećini, kao i okretnica za autobus i parkiralište.

Tada je rečeno da ovaj put košta oko 65.000 evra, da Grad učestvuje sa 15 odsto, a ostatak čine nepovratna sredstva EU.

Uprkos velikim potencijalima Cerjanske pećine za razvoj turizma, posebno spelo i ekstremnog, oni ni približno nisu iskorišćeni između ostalog i zato što je ona i dalje nepristupačna, a i nedovoljno uređena.

Cerjanska pećina se nalazi na 14 kilometara od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv.

Ukupna dužina do sada ispitanih pećinskih kanala, hodnika i dvorana je 7.149 metara, koji su, prema proceni geologa, nastali pre dva miliona godina.

Pećina ima izuzetan nakit- stalaktite, stalagmite, heliktite, talasaste draperije, pećinske korale i kristalne cvetove, koji se samo ovde mogu videti u Srbiji.

Pronađeni heliktiti predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se “suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari