Pokrenuta istraga protiv jedne osobe povodom prijavljenog silovanja u kafiću u centru Niša: Više javno tužilaštvo za Danas 1Više javno tužilaštvo Niš: Foto: V. Torović

Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu protiv jedne osobe zbog krivičnog dela silovanja koje je 30. decembra prošle godine prijavila devojka (29), navodeći da se dogodilo u kafiću u centru grada, saznaje Danas.

Ovaj slučaj, koji su od početka pratile kontradiktornosti, uznemirio je javnost i doveo do protesta ženskih nevladinih organizacija.

„Pokrenuli smo istragu protiv jednog lica zbog krivičnog dela silovanje i u postupku istrage u toku je preduzimanje neophodnih dokaznih radnji“, kazali su u niškom VJT za naš medij.

Istraga se, inače, u zavisnosti od prikupljenih dokaza, može završiti podizanjem optužnice ili njenim obustavljanjem.

Prema dostupnim podacima, devojka je prijavila niškoj Policijskoj upravi da je silovana u toaletu kafića u centru grada 25. decembra prošle godine, a potom je pre poligrafskog ispitivanja policiji dala izjavu da je silovanje lažno prijavila.

U niškom VJT su pre dva meseca za Danas saopštili da su povodom prijavljenog silovanja pokrenuli predistražni postupak, a da će od epiloga provera zavisiti da li će se baviti i time da li je prijava bila lažna, kako je policija obavestila javnost.

„Formirani predmet je u fazi predistražnog postupka u okviru koga se preduzimaju dokazne radnje u pravcu krivičnog dela silovanje iz člana 178 stav 1 Krivičnog zakonika. Krivično delo lažno prijavljivanje iz člana 334 Krivičnog zakonika nije predmet ovog postupka, niti je naloženo podnošenje krivične prijave u pravcu tog krivičnog dela. U zavisnosti od rezultata naloženih dokaznih radnji, biće opredeljen i dalji radi tužilaštva“, navelo je tada VJT.

U tužilaštvu su kazali da je, po njegovom nalogu, izvršen uviđaj ugostiteljskog objekta koji je oštećena označila kao mesto izvršenja krivičnog dela, kao i njenog stana, obavljen je telesni pregled oštećene, uzeti biološki uzorci, naložena potrebna veštačenja i izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

MUP Srbije je, inače, tek pet dana nakon prvih medijskih informacija o navodnom silovanju, 5. januara pre podne, objavio šta je sve preduzeto kako bi se rasvetlio slučaj.

Istoga dana uveče, u još jednom saopštenju, naveo je da je “niška policija, u saradnji sa VJT, a nakon detaljnih provera, utvrdila da je devojka lažno prijavila da je silovana”.

“Ona je u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana”, saopštio je MUP, apelujući na medije i javnost da “ne iznose neproverene informacije jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva”.

U nedostatku ikakvih zvaničnih podataka, u medijima i na društvenim mrežama tih dana su objavljivane nezvanične informacije, u kojima je bilo spekulacija i protivurečnih “saznanja” o okolnostima prijavljenog silovanja.

Mediji su izveštavali da je devojka navodno najpre prijavila grupno silovanje u toaletu kafića, u kojem su učestvovala četvorica mladića, a potom menjala iskaze, te rekla da je reč o jednom napadaču, a da je mesto silovanja njen stan.

Centar za devojke je zbog ovog slučaja u toku januara organizovao dve ulične akcije “Silovanje je zločin bez povoda” i zatražio od Zaštitinika građana da preispita postupanje niških policijskih službenika.

Od niškog VJT je zatražio da javnosti saopšti “koliko puta, na koji način i koliko dugo” je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i da li su ti službenici “bili nadležni za obavljanje tog posla”.

“Postavljamo i pitanje- zbog čega je korišćen poligraf tokom davanja iskaza i da li je devojka sama tražila da mu bude povrgnuta ili su ga inicirali policijski službenici, kao i da li je VJT obavešteno o nameri da se koristi poligraf pre nego što je ispitivanje sprovedeno”, rekla je tada koordinatorka Centra Tatjana Nikolić.

Ona je kazala da višesatno i ponovno ispitivanje osobe, posebno ukoliko je ispituje više službenih lica, a ona pritom pokazuju “ nepoverenje, sumnju i diskriminatorske stavove prema žrtvi”, može dovesti do povlačenja iskaza, kako bi se izbeglo ponovno prolaženje kroz traumu.

Pokrenuta istraga protiv jedne osobe povodom prijavljenog silovanja u kafiću u centru Niša: Više javno tužilaštvo za Danas 2
Dragan Đorđević: Foto Media reform centar Niš

Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu, ocenio je da bi nadležne
insituticije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera.

“To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je Đorđević za Danas.

Šta su objavljivali mediji

Mediji su između ostalog objavili, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija prilikom uviđaja u kafiću i u stanu devojke “nije našla materijalne dokaze”.

Oni su pisali da je mladić na koga je devojka ukazala u razgovoru sa policijom negirao delo i navodno “pokazao poruku u kojoj mu je ona sama napisala da je silovana”.

Prema njihovim navodima, u izveštaju doktora sudske medicine se navodno tvrdi da “na genitalijama devojke nisu nađene povrede, ali da na telu jesu uočene modrice za koje se ne zna odakle potiču”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari