Još jedan protest Centra za devojke povodom postupanja institucija u slučaju prijavljenog silovanja u Nišu 1Foto: Marija V./Centar za devojke

Centar za devojke organizovao je akciju “Silovanje je zločin bez povoda” u znak protesta zbog čutanja niškog Višeg javnog tužilaštva na “apele javnosti da saopšti proverene informacije” o navodnom silovanju koje je 30. decembra prošle godine prijavila devojka (29) i da “ispita postupanje službenih lica” u vezi sa ovim slučajem.

Ulična akcija organizovana je danas u glavnoj, Obrenovićevoj ulici.

Učesnice i učesnici akcije nosili su transparente sa natpisima “Silovanje je zločin bez povoda”, “Sekundarna viktimizacija je praksa u institucijama u Srbiji” i “Čemu služi poligraf u Nišu?”.

Prema dostupnim podacima, devojka je prijavila niškoj Policijskoj upravi da su je u toaletu kafića u centru grada 25. decembra prošle godine silovala četvorica mladića, a potom je menjala iskaze, te pre poligrafskog ispitivanja policiji dala izjavu da je silovanje lažno prijavila.

Policija je pet dana zvanično ćutala o slučaju, a za to vreme u medijima i na društvenim mrežama objavljivane su nezvanične informacije, u kojima je između ostalog bilo spekulacija, kao i protivurečnih “saznanja” o okolnostima navodnog silovanja.

Mediji su izveštavali da je devojka navodno najpre prijavila da su je silovala četvorica mladića u kafiću, a potom kazala da je reč o jednom napadaču, a da je mesto silovanja njen stan.

Ovo je druga ovakva akcija Centra za devojke, organizacije koja pruža podršku i osnažuje devojke, žene i decu, nakon  one koja je organizovana 10. januara, ispred Višeg javnog tužilaštva.

Centar je tada zatražio od Zaštitinika građana da preispita postupanje niških policijskih službenika u ovom slučaju.

Zatražio je, takođe, od niškog VJT da javnosti saopšti “koliko puta, na koji način i koliko dugo” je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i da li su ti službenici “bili nadležni za obavljanje tog posla”.

“Postavljamo pitanje- zbog čega je korišćen poligraf tokom davanja iskaza i da li je devojka sama tražila da mu bude povrgnuta ili su ga inicirali policijski službenici, kao i da li je VJT obavešteno o nameri da se koristi poligraf pre nego što je ispitivanje sprovedeno”, rekla je tada koordinatorka Centra za devojke Tatjana Nikolić.

Nikolić je kazala da višesatno i ponovno ispitivanje osobe, posebno ukoliko je ispituje više službenih lica, a ona pritom pokazuju “ nepoverenje, sumnju i diskriminatorske stavove prema žrtvi”, može dovesti do povlačenja iskaza, kako bi se izbeglo ponovno prolaženje kroz traumu.

Ona je dodala da Centar traži da se ispita na koji način i iz kojih izvora su mediji dobijali, često nepodudarne informacije o slučaju pre zvaničnog saopštenja policije, unoseći na taj način “pometnju, strah i paniku među građanke Niša i remeteći tok istrage”.

Niško VJT je prethodno saopštilo za Danas da je pokrenulo predistražni postupak povodom prijavljivanja silovanja, a da će od epiloga te provere zavisiti da li će se baviti i time da li je ono lažno prijavljeno, kako je policija obavestila javnost.

„Formirani predmet je u fazi predistražnog postupka u okviru koga se preduzimaju dokazne radnje u pravcu krivičnog dela silovanje iz člana 178 stav 1 Krivičnog zakonika. Krivično delo lažno prijavljivanje iz člana 334 Krivičnog zakonika nije predmet konkretnog postupka, niti je naloženo podnošenje krivične prijave u pravcu tog krivičnog dela. U zavisnosti od rezultata naloženih dokaznih radnji, biće opredeljen i dalji radi tužilaštva“, navelo je VJT.

U tužilaštvu su kazali da je, po njegovom nalogu, izvršen uviđaj stana oštećene, ugostiteljskog objekta koji je oštećena označila kao mesto izvršenja krivičnog dela, kao i sačinjavanje i dostavljanje kriminalističko – tehničke dokumentacije.

Takođe, obavljen je telesni pregled oštećene, izuzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku, uzeti biološki uzorci i naložena potrebna veštačenja, rekli su oni.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari