Istraga o ubistvu porodice Đokić napreduje, ali rastu i kontroverze 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Zbog sumnje da su učestvovali u brutalnom ubistvu Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25) iz Aleksinca, koje se dogodilo pre mesec dana u ataru aleksinačkog sela Moravac, do sada je uhapšeno pet osoba, a za jednom je raspisana poternica.

MUP i Više javno tužilaštvo u Nišu su o hapšenjima izveštavali selektivno, te se pouzdano ne zna uloga svakog od uhapšenih u planiranju, pripremi, izvršenju ili prikrivanju zločina.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu je prošle subote odredio pritvor od 30 dana Goranu Dž. (59) i njegovim sinovima Milanu Dž. i Stefanu Dž., inače bliskim rođacima porodice Đokić, kako bi se sprečio njihov uticaj na svedoke koje treba ispitati, kao i zbog visine zaprećene kazne za krivično delo za koje se sumnjiče, a koje je uznemirilo javnost. U saopštenju VJT navodi se da su njih trojica osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela teškog ubistva iz člana 114 stav 1 tačka 11 Krivičnog zakonika. Prema ovom članu, osobama koje su „sa umišljajem lišile života više lica“ preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Niško VJT je dan kasnije, u nedelju, donelo naredbu o proširenju istrage protiv još dvojice osumnjičenih za ovaj zločin, braće K. M. (40) i A. M. (39), iz sela Moravac, koje, takođe, tereti za krivično delo teško ubistvo iz čl. 114 st. 1 tač. 11 Krivičnog zakonika. Sudija za prethodni postupak je, na predlog VJT, i ovoj braći odredio pritvor do 30 dana, navodeći iste razloge. Osumnjičeni K. M. i A. M. su odranije poznati policiji.

Resorni ministar Aleksandar Vulin je iste večeri saopštio da je zbog ubistva Đokića „policija raspisala poternicu za još jednom osobom“. On nije precizirao o kome je reč, niti pojasnio njegovu eventualnu vezu sa zločinom.

Nezvanični izvori bliski istrazi kazali su da je Goran Dž., u izjavi pred policijom, tvrdio da su navodni planeri, organizatori i neposredni izvršioci ubistva porodice Đokić braća K. M. i A. M. Prema njegovim rečima, Đokiće je ubio jedan od braće, a saučesnici su bili drugi brat, i još jedan, njemu nepoznati muškarac. Priznao je da je sam tipovao rođačku porodicu, kao i da je bio na licu mesta kada su ubijeni, a njihov automobil zapaljen, ali da je sve to navodno morao da radi jer su mu K. M. i A. M. ozbiljno pretili. Goran Dž. se, međutim, samo dan nakon ovakve izjave, pred VJT branio ćutanjem.

Prema našim izvorima, protiv Gorana Dž. za sada navodno postoje „prilično čvrsti dokazi“ da je neposredni izvršilac ubistva. Na pištolju kojim je izvršeno ubistvo nađeni su tragovi njegove DNK, a ima ih i na novcu, koji je opljačkan od Gorana Đokića. Jedan svedok je izjavio da je tražio da mu napravi pištolj sa prigušivačem, a drugi da mu je neposredno nakon ubistva Đokića vratio dug od osam hiljada evra.

Neposredno učešće njegovih sinova u ubistvu biće, međutim, teško potvrditi, pošto su i jedan i drugi u noći ubistva bili na dežurstvima u državnim službama u kojima rade. Policija istražuje da li su i na koji način umešani u planiranje ili prikrivanje zločina. Porodica K. M. i A. M. tvrdi da su oni u noći ubistva bili u kući, što, kako navode, pokazuju snimci nadzorne kamere na kojima se vide njihovi dolasci i odlasci.

Izvori bliski istrazi kazali su da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje, a da je oko 43.000 evra, koji su pripadali Goranu Đokiću, pronađeno u dvorištu kuće jednog od sinova Gorana Dž. Prema navodima dela medija, Goran Dž. je navodno povremeno prao automobil ubijenog rođaka, te tako viđao sef sa novcem koji je on držao u automobilu.

Poslednji put viđeni 26 septembra

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni „folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu saopšteno je da je obdukcijom utvrđeno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, pa spaljeni. Poslednji put su viđeni 26. septembra uveče u selu Žitkovac, gde su bili u poseti Goranovoj majci, trag im se gubi u toku noći, a njihov nestanak prijavljen je 28. septembra uveče. Đokići su, inače, držali menjačnicu u Aleksincu, a pre dve godine, po tvrdnji poznanika, prodali su kuću „za više od 100.000 evra“, kako bi Lidiji kupili stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari