Istraživanje: Gotovo polovina ispitanika smatra da je vladavina u Srbiji demokratska 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Skoro polovina ispitanika, 49 odsto građana Srbije smatra da je vladavina u zemlji demokratska, dok 44 odsto ima suprotan stav i ne veruje da Srbijom vlada volja naroda, pokazalo je istraživanje međunarodne asocijacije Gallup International o vladavini volje naroda i slobodnim izborima u 44 zemlje sveta.

U poređenju sa zemljama regiona, građani Srbije su manje kritični prema demokratskoj vladavini u zemlji u poređenju sa građanima drugih zemalja u regionu, pa 92 odsto ispitanika iz Bosne i Hercegovine, 80 odsto iz Rumunije, 77 odsto Bugarske i 56 odsto anketiranih Severne Makedonije znatno češće izražavaju sumnju u vladavinu demokratije u njihovim zemljama.

Istraživanje Gallupa je u aktuelnom ciklusu obuhvatilo 44 zemalje i oko 41.000 ispitanika i pokazuje da, globalno, 42 odsto ispitanika se u potpunosti slaže da njihovom zemljom vlada volja naroda, dok se više od polovine – 53 odsto ne slaže sa pomenutim.

Svaki drugi građanin širom sveta smatra da su izbori u njihovim zemljama slobodni i pošteni, ali izabrane vlade nisu u potpunosti prepoznate kao one koje vladaju voljom naroda, ocenjuje se u istraživanju.

Polovina ispitanika, 51 odsto, smatra da su izbori u njihovim zemljama slobodni i pošteni, 43 odsto je mišljenja da nisu, dok pet odsto njih nije sigurno.

Građani Gane, Azerbejdžana, Indonezije i Vijetnama, Kosova i Češke u najvećem broju veruju da su izbori u njihovim zemljama slobodni i pošteni, dok najviše sumnje i u slobodu izbornog procesa izražavaju građani Bosne i Hercegovine, Nigerije i Albanije.

Svaki drugi građanin Srbije, tačno 50 odsto, smatra da su izbori slobodni i pošteni, dok se 43 odsto ne
slaže sa tom tvrdnjom, navode rezultati istraživanja.

Gledajući zemlje regiona, rezultati pokazuju da građani Srbije u manjem broju, u poređenju sa susedima, izražavaju sumnju u slobodne i poštene izbore u svojoj zemlji.

Kombinacijom odgovora na tvrdnjama „Mojom zemljom vlada volja naroda“ i „Generalno, izbori u mojoj zemlji su slobodni i pošteni“, razvijen je indeks koji odražava mišljenje građana o suštinskim vrednostima demokratije, navode istraživači Gallup International.

Rezultati pokazuju da trećina anketiranih širom sveta – 34 odsto smatra da živi u uslovima jake demokratije, odnosno da njihovom zemljom vlada volja naroda i da su izbori u njihovoj zemlji slobodni i pošteni.

Skoro isto toliko, 35 odsto anketiranih širom sveta je mišljenja da živi u uslovima slabe demokratije, gde se izbori ne smatraju slobodnim i poštenim, niti se vladavina smatra demokratskom, a četvrtina ispitanika u zemlji u kojoj nije ispunjen jedan od uslova za jaku demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari