Deca naših radnika, koja privremeno sa roditeljima žive u Italiji, posetila su Braničevski okrug a u mestu Ćovdin kod Petrovca na Mlavi priredila koncert. Reč je o mladima iz Srbije, Republike Srpske, Kosova i Metohije koje okuplja Srpska kulturna zajednica u gradu Arzignano i u okviru koje radi i kulturno-umetničko društvo ,,Jelek“. Vojkan Živković iz Malog Crnića kod Požarevca u Italiji živi 21. godinu i prema podacima koje on poseduje u toj zemlji živi i radi oko 15o.ooo Srba. Vojkan je sada sekretar Srpeke kulturne zajednice Arzignano koja pokriva područje severne i centralne Italije, odnosno region Beneta, i priča da članovi Srpske kulturne zajednice sa svojim igračima i pevačima gostuju u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Srbiji i drugim zemljama.

– Na teritoriji Beneta ili Venecije živi oko 36.000 ljudi iz Srbije među kojima je znatan broj iz Braničevskog okruga. Oni tu žive godinama, deca im se rađaju u Italiji i pohađaju italijanske škole. Zato smo od Ministarstva prosvete Srbije tražili da nam pošalju dva učitelja koja će našu decu učiti ćiriličnom pismu jer ona znaju naš jezik ali ne i ćirilicu. Obećano nam je da ćemo od septebra dobiti jednog učitelja ali je i to dobro za početak, naglašava sekretar Živković.

Marjan Marković je iz mesta Saraorci kod Smedereva. Roditelji mu dugo žive i rade u Italiji a on je tamo i rođen.

– Rođen sam u Vićenci i sada imam 11 godina. Znam srpski jezik i umem da pišem latinično pismo ali ne znam ćirilicu. Zato sam počeo da učim ćirilicu jer je to moje pismo, ponosito priča Marjan i dodaje da mu se u Srbiji sve mnogodopalo i da ima puno drugova.

Miroslav Ilić je iz Ćovdina kod Petrovca na Mlavi. U Italiji uči jezik i nada se da će posle toga naći posao. Za sada igra u kulturno umetničkom društvu ,,Jelek“ zajedno sa drugarima iz drugih mesta Srbije. Žaklina Lazarević je iz Češljeve Bare kod Požarevca. Priča da se u Italiji srbi stalno druže ali da je u Srbiji sve prelepo, da ima puno drugova i da je šteta što se vraćaju odmah posle koncerta. Njen drug iz ansambla Milan Ilić iz Velikog Gradišta ističe da je završio Mašinski fakultet i da traži posao a dok ne nađe posao vreme provodi igrajući u folkloru igre iz Šumadije i istočne Srbije. Goste iz Italije dočekao je i pokazao im Sportsko ugostiteljski centar Ždrelo predysednik SO Petrovac Milanče Aćimović a predsednik MZ ,,Ćovdin“ Stojadin Milivojević rekao je da je koncert bio za pamćenje i da su deca oduševila žitelje ovog lepog podhomoljskog mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari