Ivana Španović: Nadmašila sebe 1Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani, održanom tokom vikenda u Beogradu, Ivana Španović ne samo da je osvojila zlatnu medalju već je i postavila novi lični/nacionalni rekord.

Ujedno, zlatni skok od 7.24 metara bio je treći najbolji rezultat svih vremena u dvorani.

Za razliku od Olimpijskih igara kada nije bila zadovoljna bronzanom medaljom, verujući da može mnogo više, ovoga puta najbolja srpska atletičarka bez zadrške je kazala da je ponosna na sebe. Još važnije, objasnila je da se sprema da poleti još dalje, a krajnji cilj je evropski dvoranski rekord od 7.37 metara.

Kao i svaki individualni sportista Španovićeva ističe da se ne takmiči toliko sa ostalim takmičarkama koliko sama sa sobom. Kroz celu karijeri, koju je počela u Atletskom klubu Proleter u rodnom Zrenjaninu , Ivana ide preko svojih granica, i iznova postavlja nove lične i državne rekorde. Pri tome, kada se posmatra njen razvoj do jedne od najboljih skakačica u dalj u svetu, vidi se da Španovićeva ide stepenik po stepenik, konstantno napredujući, ponekad malim a ponekad džinovskim koracima. Upravo ta konstantnost u rezultatima je ono što sama Ivana često ističe kao svoju osnovnu prednost.

– Skok preko 7.20 metara ponavljaću još mnogo, mnogo puta. Da se takmičim samo sa konkurencijom, skakala bih kao one, ali pošto želim malo da se izdvojim i da ono što mogu izađe kroz neki veliki rezultat, onda me to ne plaši i jedva čekam dalja takmičenja – kazala je dvadesetšestogodišnja atletičarka u nedelju.

Ivana Španović je prvu medalju uzela 2007. godine na prvenstvu sveta za mlađe juniorke. Od 2013. godine pa do danas osvaja osam uzastopnih medalja sa velikih takmičenja svetski i evropskih prvenstava i kontinentalnog kupa. Rekorderka je Srbije u skoku u dalj u svim uzrasnim kategorijama, kao i u disciplini 60 metara i petoboj. Samo prošle godine Ivana Španović osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani, potom zlato na Evropskom prvenstvu, bronzu na Olimpijskim igrama u Riju, da bi godinu završila kao pobednica Dijamantske lige. Ovu sezonu počela je evropskim zlatom a isto odličje želi na Svetskom prvenstvu koje se održava u avgustu u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari