Iz civilstva do podoficira za devet meseci: „Ministarstvo odbrane je primorano na ovakav potez“

Ostavite komentar


  1. Izgleda da je g.Bošković propustio bar 14 godina vojnog školstva.
    Od 1993 godine do 2005 godine je postojalo jednogodišnje specijlističko školovanje za podoficire.
    Nekada su ti mladi podoficiri bili prave munje, učesnici rata, a posle su došli ovi koji su „pravljeni“ od vojnika po ugovoru.
    Na žalost, ostali su vojnici, nisu shvatili da su podoficiri.
    Čast izuzecima.
    Moram shvatiti da je malo brojno stanje i to je problem za odabir kvalitetnog kadra.
    Ovo je dobro rešenje, jer vodnik treba da ima 20-22 godine, a ne 40 i više…to je za zastavnike rezervisano…

  2. Nekom je alo na pamet da je školovanje bufućih podoficira kroz 4gofišnju srednju školu preskupo.
    Ajde profesionalne vojnike da unapredimo u podoficira.
    Ali problem je što ti vojnici vremenom shvate da se od te plate ne živi nešto lepo
    Odrade ugovor i ćao.

    E sad ćemo ljude iz civilstva koji verovatno nisu ni služili vojsku (dobrovoljno ili profesionalno) da primimo ad-hok malo ih obučimo i evo podoficira.

    Možda da Megatrend otvori kurs za podoficirem

  3. Apsolutno ništa čudno. 1985./1986. sam bio pitomac ŠRO OMJ. Tenkista. Dakle ne škola za podoficire nego za rezervne oficire. Čin vodnika (sada podoficira, tada mlađeg oficira) sam dobio posle 10 meseci. Nakon 15 meseci sam unapređen u čin potporučnika. Na vidim zašto neki pešadinac uz intenzivnu obuku ne može da postan vodnik za 9 meseci.

  4. A šta je sa ljudima koji su odslužili vojni rok i imaju vojničke činove (desetari)…?

  5. Po okoncanju trece godine masinske skole 1998. sam otisao na jednogodisnje usavrsavanje i postao podoficir Vojske Jugoslavije…pre moje je bilo bar nekoliko klasa. Ne znam sta je gospodin radio u toj Upravi, ali o Vojsci nema blage veze. Srecom po moju porodicu skinuo sam se 2006. godine…Pozdrav iz Austrije!

  6. Pošto nema rata na vidiku, a i da ga ima ovakva vojska nema puno šanse, nije ni jako bitno. Bitno je da isto to rade u zdravstvu pa vi gledajte kako ćete to preživeti.

  7. Kako vi lupate a i vas Petar Bošković.Kako su se školovali podoficira od 1994 pa do 2005 godine nego na ovaj način tj iz građanstva,a onda su došli žuti i sve uništili po nečijem nalogu.Petre Boškoviću kratka ti je pamet

  8. Strah korumpiranih generala je veoma jak od sveznajućeg i sveprisutnog faraona a ne obrnuto.

  9. Можеш војна лица да промовишеш у официре и подофицире и за недељу дана али треба да имаш оне који ће да конкуришу за то занимање. Војска нема довољан квантитет кандидата да би селектовала и добила квалитет. На жалост то постаје стварност за многе делатности. Не множимо се и има нас све мање.

  10. To je sve sindikat govorio za odliv kadrova ali su to negirali. Gle sada odliv a na služenje roka nece niko pa uvode zakon. Sve su to sindikalni govorili a nadležni cutali. Nagraditi one sindikalce jer su pre to videli od drugih. A tek sa ratnim veteranima kako se poštuju. A to je dovoljno

  11. Sve to sakupljeno zbrda-zdola po pasnjacima i livadama silom otrgnuto od ovaca i koza, pre ili kasnije zavrsava po sudovima za ratne zlocince jer neko bolje obrazovanje nisu dobili a niti imali od koga da ga dobiju.

  12. Šta je sad tu čudno??!!Ja otišao u vojsku 6 meseci bio pitomac ŠRO(škole rezervnih oficira),6 meseci stažirao, posle vojske dobio čin potporučnika.Tri puta učestvovao u ratu,obavljao dužnost oficira ništa lošije od „aktivnih“!!U stvari,najvećim delom vojske na prvoj liniji su i komandovali rezervisti(oficiri i podoficiri)!!Aktivni su imali preča posla u BG i NS!!Dogurao do čina majora al nisam dobio ni beneficirani staž ni stan ni bilo kakvu od brojnih privilegija!!!

  13. Samo plata da ih zadrži sto znaci povecati sto više i obavezno uvesti vojnu obuku u trajanju od bar mesec dana.Znaci ne vojni rok nego čistu obuku da znaju da rukuju oruzjem zlu ne trebalo.

  14. Koja vojska, koji kadar ? Pa ovo je smejurija…5iljada profi vojnika da nas zgazi za 24h ne bi niko trepnuo…

  15. Sindikat je već legao na rudu ?Novice,vrati se,sve ti je oprošteno !

  16. Danas širi defetizam.Služio sam vojsku u ŠROA-Pilota 1970-1972g. 12 meseci teoretske i praktične obuke.26 predmeta teorije i 65časova naleta dobio čin vodnika .Sledećih 6 meseci stažiranja u borbenoj jedinici i dobio čin potporučnika.Ovo verovatno nije poznato g. Boškoviću jer je bio kancelarijski oficir.Posle toga mnogi moji drugovi su se aktivirali i popunili helikopterske eskadrile zbog deficitarnosti ovog kadra.Zato ne pišite zlurado i napamet.

  17. Od toga svega nema nista.Pa Vojska se kontuirano urusava jos od sredine osamdesetih Vec tada u JNA,zbog odliva kadra i smanjenja zainteresovanosti za vojni poziv, se pocelo sa ofic. i podof. po ugovoru.U tadasnjoj oklopnoj brigadi „A“form.je u art.,primljen oficir po ugovoru sa zavrsenom trgovackom skolom i SRO.To smo dozivjeli kao sok i pokazalo se u startu kao potpuni promasaj.Truli kompromisi i iznudjena resenja sigurno ne jacaju nijednu organizaciju a najmanje Vojsku.Boskoviceve „bajke“,ne bih komentarisao.

  18. Kad je moj sin pre 14 godina đobio vojni poziv ja sam ga na lekarsku komisiju poslala sa hrpom lekarskih izvestaja o decjoj astmi od koje se lecio .Sada on ima 14 godina i ne gasi cigaru .

  19. Само ви разоружавајте легалне власнике оружја и надајте се да ћемо бранити државу и поредак….свакако

  20. Svašta pa vi novinari bi mogli bar da istrazite ovaj ,,Svojevrstan presedan“, pa već godinama se ovo radi, samo da ste pretražili arhivu konkursa na sajtu MO, evo što meni nije bilo teško da uradim. Pogotovo kad navedene nešto iz vaše profesije pa kažete ,,prošao poprilično neopaženo u javnosti“, pa gospodo pogledajte samo u koliko medija na tlu ove naše države je objavljena neka informacija o tom konkursu. Gde vam je profesionalizam? Pogledajte biografiju tog vašeg sagovornika, pa taj koji je bio na tim funkcijama a nije okačio lovorike izgubio je lični integritet. Samo malo pretrage i sve će vam biti jasno.

  21. Baš lepo,dok je neko krvario za sistem nemojte istog unaprediti kroz skolovanje od profesionalnog vojnika u cin podoficora jer nije zasluzio i sistem ce ostati bez vojske a zalebite nekog iz civilstva sto nije ni dana radio u vojsci
    on bas ima prvenstvo. Pi

  22. Bez SVŠ nema ni vojske, što zna svaki oficir i podoficir!
    Tačno je da je ovo stvar MO,ali je smešno da novi predsednik VSS nema ni mišljenje ni stav.Verovatno ga nije dobio!?

  23. sve je srušeno : obrazovanje, kultura, pravosudje, policija, vojska……tačno ovim redom……..samo crkva funkcioniše i sve je bogatija, njeni oficiri i podoficiri imaju sigurne prinadležnosti iz Budžeta i što maznu od naroda, bez poreza naravno

  24. Zašto im jednostavno samo ne odštampaju i uruče diplome i činove? Kad, ne ako, nam zafali neka specialis, tj. „struka“, donesemo lex specialis i zainteresovanim osobama, pred potpisivanje ugovora o radu, svečano uručimo diplome i majstorska pisma pilota,arhitekata,neuro hirurga ili akademika.

  25. Kad već nemamo školovane lekare, medicinske sestre ,vozače,majstore ,profesore zašto bi imali školovane podoficire ??!!!

  26. Sad ce sns moci da ugura sve svoje clanove i da ih zbrine stalnim zaposlenjem

  27. Doticni gospodin treba da zna i bude upucen ako je na tom položaju i rukovodi sa tim. Jednogodisnje specijalisticko skolovanje za podoficire je uvedeno 1993 godine. U Pozarevca Pesadija, Svilajnac Intendantska, Novi Sad sanitecka, Kruševac ABHO, Pančevo Oklopno-mehanizovane jedinice, Kraljevo Saobracajna sve do 2006 godine. Imao sam cast da provedem punih 28 godina služe i casno. Ali sam se zbog ovakvih i slicnih njemu, koji preko noci napreduju. Nevladaju materijom skinuo iz Vojske…

  28. Nacin kojim se skoluje i selektuje za podoficira,ustvari se vidi koliko su nam skolovani(pismeni) oficiri.

  29. POTPUNO JE U PRAVU, CEMU SLUZI SINDIKAT U VOJSCI, KOJE GA ZEMLJE IMAJU??????.

  30. Шта Бошковић прича глупости било је оваквих курсева за подофицире из цивилства и средином осамдесетих година. Мука ми је више идеализовања војске којој се држава распала.

  31. Ovaj izgleda nema pojma. Još 2003, kad sam bio u vojsci, svi podoficiri su bili iz civilstva. Završili neku srednju školu, potom vojni rok, potom devetomesečni kurs u 565. nastavnom centru u Požarevcu i to je to…čin vodnika.

  32. Христос Васкрсе! Ево ја ћу да радим али не треба Војсци такав кадар, тражили су длаку у јајету и сад им остала само та длака.

  33. Sramota za drzavu,primice nekog klinca bez dana sluzenjanvojnog roka sa devet meseci kursa u podoficire da komanduju profesionalnim vojnicima koji rade po dvadeset godina u vojci umesto da te ljude unaprede u cin podoficira,zato je i toliki odliv iz vojske profesionalnih vojnika ostace samo podoficiri i oficiri da rade. Tako se urusava sistem

  34. A pazi saopštenje kvazi Vojnog Sindikata, oni se ne mešaju u odluke MO i ako oni to tako odluče onda je to – to.

  35. Bruka i sramota. Hibridne podoficire pravimo za 9 meseci. Kuda to vodi. Van pameti

  36. Мислим да је поштовани Петар Бошковић заборавио да је у периоду од отприлике 1996. па све до негде близу 2010. постојао тзв. Курс за подофицире у трајању од 9 месеци, или како смо га још интерно звали „труднички“ или „курс за турбо воднике“, јер су долазили (тада само) момци после средње школе и за 9 месеци регулисали и (тада обавезно) служење војске, и обуку у вожњи и школу и постајали водници… Тако да није први пут, ово је већ коришћени модел, не баш сјајан, али коришћен. Штавише већина садашњих подофицира, поготово они најискуснији су управо некадашњи „турбо водници“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. i 16. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.