Grčka glavna opoziciona stranka Socijalistička partija zatražila je juče raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, pošto se povukla iz debate o ustavnoj reviziji, prenele su agencije. „Vlada je brzo ostarila. Imali su samo jadne promašaje i mi tražimo izbore. Što je mnogo, mnogo je“, rekao je vođa socijalističke PASOK stranke Jorgos Papandreu u obraćanju poslanicima u skupštini.

Grčka glavna opoziciona stranka Socijalistička partija zatražila je juče raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, pošto se povukla iz debate o ustavnoj reviziji, prenele su agencije. „Vlada je brzo ostarila. Imali su samo jadne promašaje i mi tražimo izbore. Što je mnogo, mnogo je“, rekao je vođa socijalističke PASOK stranke Jorgos Papandreu u obraćanju poslanicima u skupštini. Taj potez, o kome će se glasati u nedelju, teško će uzdrmati konzervativnu vladu premijera Kostasa Karamanlisa, koja ima podršku 164 poslanika u skupštini od 300 mesta. Vladajuća Nova demokratija, koja je na vlast došla 2004. okončavši 11-godišnju vladavinu socijalista, doživela je veliku neprijatnost ove nedelje, kada nije mogla da progura ustavnu reformu zbog pobune u sopstvenim redovima. To je prvi znak napuklina posle tri godine, od kada je vlada formirana.
Budimpešta – Članovi Fidesa, vodeće mađarske opozicione partije desnog centra, demontirali su nekoliko stotina metara dugu ogradu koju je policija postavila oko zgrade parlamenta nakon prošlogodišnjih antivladinih demonstracija i uličnih nereda. Oko 120 poslanika Fidesa sa radničkim rukavicama i makazama učestvovali su u akciji, tvrdeći da je ograda oko zgrade protivustavna jer sprečava pravo građana na okupljanje i izražavanje. Predsednik Fidesa i bivši premijer Viktor Orban rekao je da se poslanici neće pozvati na imunitet u slučaju intervencije policije, jer i „za njih važi zakon, kao za građane“. Nekih 45 minuta nakon početka akcije poslanika, policijske jedinice pojavile su se na trgu Lajoša Košuta. Kada su poslanici obavili posao, otišli su u parlament na sastanak svoje grupe, a policajci počeli da „krpe“ rupe u ogradi. Najmanje stotinu policajaca u toku prepodneva sprečilo je nekoliko desetina demonstranata da dođu na trg.
Pariz – Zabrana pušenja na javnim mestima širom Francuske stupila je na snagu. Reč je o promeni koja bi mogla izmeniti imidž države čiji je deo i dozvoljeno pušenje u kafeima. Doduše, primena zakona o zabrani pušenja u kafeima i restoranima počeće za godinu dana. Francuskih petnaest miliona pušača zasad će morati da se od svoje ružne navike uzdržavaju na radnim mestima, aerodromima, u školama, bolnicama i drugim „zatvorenim i pokrivenim“ javnim mestima. Više od 175.000 inspektora nadgledaće poštovanje zakona, a prekršioci će biti suočeni sa novčanim kaznama: kazna za pušače iznosi 68 evra, a za poslodavce koji zakon ne primenjuju u svojim firmama 135 evra. Francuka vlada saopštila je da će građane podsticati da prestanu da puše dajući im godišnju naknadu u iznosu do 50 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari