Uroš Janjić, student koji je u Nišu izboden nožem zbog majice sa antifašističkom porukom: Oterali su me iz moje zemlje 1Uroš Janjić: Foto privatna arhiva

„Nadam se da ću pre sledećeg proleća biti građanin Evropske unije. Iz moje zemlje me je oterala glasna i nasilna manjina prostih, bahatih, neobrazovanih, pohlepnih i beskrupuloznih. Tačno je da nijedno sunce ne greje kao sunce našeg neba, ali trava jeste zelenija negde drugde“.

Ovo za Danas kaže Uroš Janjić, nekadašnji student koji je pre tri godine u Nišu izboden nožem jer nije hteo da skine majicu sa antifašističkom porukom, kako su mu napadači naredili.

Napad se dogodio 21. juna 2019, uveče, na Nišavskom keju, na kojem je Janjić (28), koji je nosio majicu sa natpisom “Accion- antifascista”, bio zajedno sa drugom Đ. Đ (27).

Tada su im prišla šestorica mladića, a jedan od njih, osumnjičeni  M. K. (24), kazao mu je: “Ne sviđa mi se tvoja majica, je l’ možeš da je skineš”. Kada je odbio, počela je tuča, a drugi osumnjičeni, N. R. (35), ubo ga je nožem dva puta, s leđa.

Janjiću je probušena plućna maramica, imao je unutrašnje krvarenje i hospitalizovan je u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu posle godinu dana, prvi glavni pretres zakazan je tek 9. oktobra 2020, a od tada se većina ročišta odlaže.

Braniti slobodu i po cenu života je lakši deo, teži je prolazak kroz institucije

“Otišao sam posle toga iz Niša. Zbog nedostatka slobode, pravde i jednakosti. Zbog nedostatka prilika- poslovnih, kulturnih, društvenih. Prešao sam u Novi Sad, gde te nacoše ne srećem po gradu, kao ranije. Mada i u Novom Sadu ima lokalnog podmlatka Nacionalog stroja, situacija je potpuno drugačija. Taj grad i ljudi koji u njemu žive ponosno neguju prave vrednosti, pre svega, slobodu, solidarnost, kulturu, pa i antifašizam i antišovinizam. Ali, Novi Sad je i dalje Srbija. Jako volim svoju zemlju, veoma sam ponosan na našu kulturu, gostoprimstvo, otvorenost, srčanost, smisao za humor… i užasno mi je teško da se rastanem od svega toga, ali ću to učiniti”, kaže Janjić.

Uroš Janjić, student koji je u Nišu izboden nožem zbog majice sa antifašističkom porukom: Oterali su me iz moje zemlje 2
Uroš Janjić: Foto privatna arhiva

On je u međuvremenu završio master studije na Elektronskom fakultetu u Nišu, radi u jednoj irskoj kompaniji i trenutno je u Berlinu.

Planira da se preseli u jednu evropsku zemlju, razočaran zbog svega što je doživeo u sopstvenoj.

“Užasan je taj osećaj nemoći da se kod nas bilo šta promeni. Pasivnost i nezainteresovanost naših institucija omogućava ovakvom i sličnom korovu da divlja. Braniti slobodu izražavanja i po cenu ugrožavanja sopstvenog života bio je najlakši deo. Prolazak kroz krugove razočarenja u institucije i civilno društvo grada Niša bio je mnogo teži- od odnosa inspektora u policiji koji je naše lične podatke doturio optuženima kako bi ih koristili za zastrašivanje, preko tužilaštva koje napad klasifikuje kao ‘nesporazum dve grupe mladića’, do suda koji je nemoćan da skoro dve godine process privede kraju”, objašnjava Janjić.

Na optuženičkoj klupi i Janjićev napadnuti drug jer je „učestvovao u tuči“

On dodaje da su advokati odbrane napadača već počeli da „slave“.

Ponašaju se bahato čak i u sudnici i vrlo su samouvereni, sa dobrim razlogom, kaže.

Uostalom, i zamenica osnovnog javnog tužioca Jelena Kocić, koja je potpisala optužni predlog, i saslušala okrivljene, kazala je da su oni “uzorni studenti”.

Uroš Janjić, student koji je u Nišu izboden nožem zbog majice sa antifašističkom porukom: Oterali su me iz moje zemlje 3
UrošaJanjić: Foto privatna arhiva

“Optužnica je podignuta samo protiv trojice napadača, dok su ostala trojica dobila status ‘svedoka’, i svedočiće, logično, u korist svoje grupe. To je nedopustivo jer je nesumnjivo da su svi oni delovali kao grupa koja nas je bez ikakvog povoda napala. Moj drug se pritom ne tretira kao žrtva napada, već je okrivljen, zajedno sa napadačima, jer je ‘učestvovao u tuči’. U javnosti se tako stvara slika da su se, eto, neki nestašni i mladi momci malo pokačili i potukli, što u našoj sredini nije neuobičajeno. Na taj način se maskirala prava pozadina napada, smirila javnost i išlo u korist stvarnih krivaca”, kaže Janjić.

Tokom dve godine troje sudija promenjeno, većina ročišta nije održana, epiloga ni na vidiku

Od deset do sada zakazanih glavnih pretresa pred niškim Osnovnim sudom čak šest nije održano, iako su okrivljeni uredno dolazili na pretrese.

Za to vreme promenjeno je troje sudija- Ana Veličković, Miško Radivojević i Valentina Miladinović- Pešić.

Nije održano čak ni prvo ročište jer je već tada sudinicu Veličković “zamenio” sudija Radivojević, koji je kazao da je njemu “predmet malopre iznet i da nije upoznat sa spisima”.

U februaru ove godine “predmet” je ponovo vraćen sudinici Veličković, a mesec dana kasnije opet prebačen Radivojeviću.

Ovog meseca je, pak, “dodeljen” sudinici Miladinović- Pešić, koja je bila na godišnjem odmoru, zbog čega poslednji pretres nije održan, već zakazan za 6. juni.

Prvokrivljeni N. R. se sumnjiči da je iz mržnje izvršio krivično delo teška telesna povreda u sticaju sa krivičnim delom laka telesna povreda, a M. K. i A. Z. (24) za krivično delo učestvovanje u tuči iz mržnje.

Janjićev drug Đ. Đ.  je osumnjičen za učestvovanje u tuči.

Mladići M. V, M. S. i A. S, koji su bili u grupi koja je napala Janjića i Đ. Đ, imaju status svedoka.

 

Tužilac tražio jednogodišnji zatvor za napadača koji je nožem izbo Janjića 

Zamenica OJT Kocić u optužnom predlogu traži da se prvookrivljeni N. R. osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a A. Z. i M. K na novčanu kaznu od po 150.000 dinara.

Ona takođe predlaže da se Đ. Đ, inače student psihologije, koji je bio u društvu sa Janjićem kada su napadnuti, osudi na mesec dana zatvora, uslovno na godinu dana.

Niška inicijativa: Na keju se skupljaju neonacisti, nadležni ne reaguju

Nakon napada na Janjića Niška inicijativa je organizovala antifašističke šetnje na Nišavskom keju i simbolično prekrečila grafite sa nacističkim porukama i simbolima.

Predstavnik te organizacije Srđan Nonić zatražio je regovanje nadležnih, dostavljajući im podatke o neonacističkim grupama u Nišu koje „nesmetano deluju“, a okupljaju se i na tom keju, što se do sada, kako nam je kazao, nije dogodilo.

Na prvoj antifašističkih šetnji, grupa mladića, među kojima je, po Janjićevim rečima, bio i okrivljeni M. K. koji mu je naredio da skine majicu, ispratila je kolonu građana salutiranjem nacističkim pozdravom i skandiranjem Dimitriju Ljotiću i Milanu Nediću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari