Iz Ne davimo Beograd apelovali na nadležne da reaguju na nasilje prema članovima LGBT zajednice i na medije da poštuju kodeks 1foto: Shutterstock/Zakharova_Elena

Ženska grupa pokreta Ne davimo Beograd zatražila je danas od nadležnih institucija da efikasnije reaguju na činove mržnje, nasilja i isključivanja članova LGBT zajednice.

U saopštenju povodom ubistva transrodne osobe Noe Milivojev, naveli su da je to 22. feimicid u Srbiji od početka godine i da su i pre tog ubistva insistirali na važnosti sprovođenja usvojene Strategije za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, što podrazumeva i formiranje nacionalnog tela za praćenje i analizu femicida.

Ocenili su da institucije ne rade dovoljno da bi sprečile takve činove kao i da ne postoji adekvatan sistem koji štiti žene od ubistva i nasilja.

„U kojoj meri je netolerancija prema transrodnim osobama prisutna u javnosti, ilustruju i reakcije na vesti o nestanku i ubistvu Noe Milivojev. Pored diskriminatornih komentara na društvenim mrežama, nasilje se prenelo i na ulice kada su nepoznate osobe uništile memorijal posvećen Noi i uzele zastavu trans zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su i da od medija zahtevaju da se suzdrže od senzacionalističkog prenošenja vesti i detalja zločina, i ocenili da je tokom jučerašnjeg dana došla do izražaja neprimerena reakcija medija koji su kršili novinarski kodeks bez ikakvih sankcija.

„U svetlu činjenice da se u Srbiji već dva meseca protestuje protiv nasilja, ovaj događaj još više ističe važnost ispunjenja zahteva protesta kao jednog od prvih koraka da se daljem nasilju stane na put“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari