Iz Španije uvezeno 10 paketa reproduktivnih ćelija: Vantelesna oplodnja biće obavljena u GAK Narodni front 1Foto: Pixabay/Blankita_ua

Za 10 parova i žena bez partnera koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), proteklog vikenda iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, sa kojom RFZO ima potpisan ugovor, uvezeno je 10 paketa reproduktivnog materijala.

Uvezeno je pet paketa jajnih ćelija i isto toliko paketa spermatozoida. Svih 10 postupaka biće obavljeno u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni Front u Beogradu.

Kako za Danas kažu u RFZO, za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko portala e-uprave prijavilo oko 700 žena.

„Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće – jedna od doniranih spermatozoida donora iz Srbije, i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji. Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke“, navode oni.

Prema istim informacijama, preko portala e-uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom.

Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika sa kojima RFZO ima ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari