Više od 10.000 pristalica opozicije u Gruziji nastavilo je i juče proteste protiv predsednika Mihaila Sakašvilija, a četvorica opozicionih aktivista počela su štrajk glađu zahtevajući ostavku gruzijskog predsednika. Pristalice opozicije šetale su ulicama Tbilisija sa zastavama uzvikujući „Mišo odlazi“, nazivajući predsednika po nadimku.

Više od 10.000 pristalica opozicije u Gruziji nastavilo je i juče proteste protiv predsednika Mihaila Sakašvilija, a četvorica opozicionih aktivista počela su štrajk glađu zahtevajući ostavku gruzijskog predsednika. Pristalice opozicije šetale su ulicama Tbilisija sa zastavama uzvikujući „Mišo odlazi“, nazivajući predsednika po nadimku. Opozicija zahteva da Sakašvili podnese ostavku i raspiše nove izbore. Bivši ministar odbrane Gruzije Irakli Okruašvili izjavio je juče, obraćajući se demonstrantima, da je bio prisiljen da porekne korupcijske navode protiv gruzijskog predsednika, pa je ponovo izneo svoje prvobitne navode. Okruašvili, koji sebe naziva „političkim izbeglicom“, dao je izjavu privatnom TV kanalu Imedi u Minhenu. Njegov govor emitovan je uživo na na velikom ekranu tokom demonstracija ispred parlamenta. Okrušavili je nazvao Sakašvilija „modernim Hitlerom“ i apelovao na Gruzijce da se ujedine i izbave sebe iz propasti.
Islamabad – Nedavno smenjeni vrhovni sudija Pakistana Iftikar Muhamed Čaudri apelovao je na advokate iz svih delova zemlje da nastave da pružaju otpor nedavnoj odluci šefa države generala Perveza Mušarafa da uvede vanredno stanje. „Posetite sve delove zemlje i prenesite poruku da je nastupio trenutak za žrtvovanje“, poručio je putem mobilnog telefona. Čaudri se nalazi u kućnom pritvoru u prestonici Islamabadu. Posle njegovog obraćanja prekinute su sve telefonske linije u zemlji, što je protumačeno kao odmazda vlasti. Nekadašnji vrhovni sudija rekao je da nema razloga za strah, budući da će „uz Božju pomoć nastupiti vreme kada će ustavna načela imati primat, te biti ukinut diktatorski režim“. Kasnije istog dana u gradu Mulanu na stotine pripadnika policije sprečilo je 1.000 advokata da napusti zgradu suda i započne proteste. Tom prilikom gnevni pravnici bacali su kamenice na policiju. Benazir Buto, bivša premijerka i vođa najveće opozicione partije u državi, Narodne stranke, najavila je da će predvoditi veliki opozicioni protest u Ravapaldiniju, zakazan za petak.
Kabul – Više od 100 osoba ubijeno je ili povređeno u samoubilačkom napadu na severu Avganistana, saopštili su zvaničnici. Najmanje pet članova avganistanskog parlamenta nalaze se među ubijenima u gradu Baglanu. Postoji strah da bi broj ubijenih mogao biti i veći. Bomba je eksplodirala u centru Baglana u trenutku dok se u poseti gradu nalazila parlamentarna delegacija. Još nije poznato koliko je drugih članova parlamentarne delegacije ubijeno. Provincija Baglan nalazi se na severu zemlje i sve do sada bila je relativno mirno područje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari