Izbori u SANU biće održani 4. novembra sa 55 kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove Akademije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Izborna Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) biće održana 4. novembra sa 55 kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove Akademije, rečeno je danas na konfereniji za novinare na kojoj su mediji obavešteni da je završeno fotografisanje Miroslavljevog jevanđelja kao prvog koraka u digitalizaciji tog posebnog spomenika kulture.

Potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović rekao je da ne pamti tako veliki broj kandidata za akademike SANU – 37 za dopisne članove, 13 za redovne i pet inostranih članova.

Akademja je vrlo stara i smanjivala se, a proteklih pr decenija prijem novih članova je bio slab u odnosu na prirodni odliv, rekao je Maksimović uz napomenu da je SANU najmanja od svih akademija od bivših jugoslovenskih država, samo 1,8 akademika na 100.000 stanovnika.

Skupština SANU biće održana 4. novembra, ali će sekretari osam odeljenja 7. oktobra na pripremnoj konferenciji predstaviti predloge kandidata, dodao je on.

Akademik Aleksandar Kostić ukazao je da je Miroslavljevo jevanđelje poseban spomenik kulture i da je, inicijativom Ministarstva kulture i informisanja, pokrenut projekat digitalizacije, u saradnji SANU, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke.

Svaka strana jevanđelja je slikana sa jednim i dva svetlosna tela, cela knjiga je snimljena celo i svaka strana posebno, kao i otvorene dve strane, rekao je Kostić i istakao da je snimanje završeno pre neki dan i sada se proverava kvalitet snimaka.

Prvi korak je završen, a finalni proizvod bi trebalo do kraja godine i početkom naredne. Slike su u najvećoj rezoluciji i jedna slika ima 700 megabajta, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, predstoji posao izrade dokumentovanja kako je delo digitalizivano, kao i izrada sajta, odnosno postavljanje digitalizovanog Miroslavljevog jevanđelja na sajtove Ministarstva kulture i informisanja, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke i SANU, kako bi bilo dostupno svima.

Kostić je rekao da i dalje nedostaje „Petrogradski list“, stranica koja je odneta u Rusiju, a ako i kada dođe u Srbiju, biće digitalizovana, mada navodi da ne zna „gde bi ta stranica trebalo da stoji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari