Izetbegović: Spor oko negiranja zločina u Srebrenici, rešiti zabranom negiranja zločina u Jasenovcu 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas da bi spor oko zakona o negiranju genocida u Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogao da se reši tako što bi se zabranilo i negiranje zločina u Jasenovcu.

On je posle sednice Predsedništva SDA u Banjaluci rekao da bi taj zakon trebalo da se usvoji u institucijama Bosne i Hercegovine, a potom da se dopuni amadmanima kojim bi se zadovoljili politički predstavnici Srba.

Prema njegovim rečima, on je lično zainteresovan da se ti amandmani usvoje, a odnosili bi se na zločine iz Drugog svetskog rata nad velikim brojem onih koji su bili u logoru Jasenovac.

„Treba da se usvoje amandmani za koje je zainteresovana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, a ja posebno, jer je čovek po kojem sam dobio ime ubijen u Jasenovcu“, kazao je Izetbegović, prenosi portal Klix.

Ocenio je da se samo tako može rešiti ovo pitanje.

„Ako želimo da rešavamo stvari, evo jednostavnog izlaza. Moramo usvojiti zakon da bismo mogli da ga menjamo amandmanima. To je jedini put i to se može uraditi sutra“, rekao je predsednik SDA.

Dodao je da je na sednici Predsedništva stranke usvojeni više zaključaka, među kojima je i onaj kojim traže reakciju visokog predstavnika Kristijana Šmita na, kako je naveo, secesionističku politiku.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je rekao da Republiku Srpsku neće nazivati „genocidnom tvorevinom“.

„Ja neću takve reči izgovoriti, niti ću Republiku Srpsku dovoditi u pitanje. Ona je utvrđena Dejtonskim sporazumom i za mene postoji kao deo Bosne i Hercegovine“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da su ratni zločini, etnička čišćenja i genocid istorijske činjenice, ali je naglasio da za to ne može da se okrivljuje ni kompletan srpski narod, ni čitava vojska Republike Srpske, već samo oni koji su to uradili i zbog toga osuđeni.

„Za mene je relevantno samo ono što su sudovi presudili“, poručio je Izetbegović.