Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu počinje ove godine, završetak kroz četiri 1Foto: JKP Naissus

Rukovodstvo Niša je danas najavilo da će do kraja godine u tom gradu početi izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, što će koštati 85 miliona evra.

Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević je rekao novinarima da je rok za izgradnju samog postrojenja četiri godine, a prateće kolektorske mreže tri godine.

Radivojević je rekao i  da je sproveden međunarodni tender za izvođača radova i nadzor tog projekta.

„Inicijalna vrednost projekta bila je 60 miliona evra, ali je povećana na 85 miliona evra, zbog poremećaja na tržištu i svega što se dešavalo u Evropi i svetu“, rekao je on.

Na konferenciji za novinare o dve godine rada gradske vlasti kazao je da projekat ima dva dela od kojih je jedan izgradnja samog postrojenja za preradu otpadnih voda za potrebe 286.000 stanovnika, a da je drugi deo projekta izgradnja više od 60 kilometare kolektorske mreže i pumpnih stanica.

Po njegovima rečima, izgradnja tog postrojenja finansiraće se iz pretpristupnih fondova EU, uz učešće Srbije, dok „Grad Niš nema finansijska izdvajanja za taj projekat, ali je uradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve građevinske dozvole“.

Napomenuo je da je od švedske Međunarodne razvoje agencije dobijeno 1,2 miliona evra za izradu tehničke dokumentacije.

Izgradnju tog postrojenja za preradu otpadnih voda u poslednje dve decenije najavljivali su svi gradonačelnici Niša, počev od Miloša Simonovića iz Demokratske stranke i Zorana Perišića i Darka Bulatovića iz Srpske napredne stranke (SNS). Najavljivala ga je i aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski (SNS).

Postrojenje treba da spreči da se godišnje u Nišavu iz Niša ispusti 30 miliona tona otpadnih voda.

Za njegovu izgradnju je određeno 13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, pored sela Lalinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari